Formare didactică despre Holocaust la Sibiu
Sub titlul „Pedagogia Holocaustului“, Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei „Mitropolit Andrei Şaguna“ din Sibiu (CADCO) a organizat mai multe evenimente cu privire la modalitatea de studiere a Holocaustului. Mai multe sesiuni de formare au avut loc cu profesorii din învăţământul liceal şi gimnazial, apoi au fost invitaţi la conferinţe elevii şi studenţii din Sibiu.
În zilele de 3 şi 4 octombrie, Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei (CADCO) „Mitropolit Andrei Şaguna“ din Sibiu a iniţiat mai multe evenimente dedicate memoriei Holocaustului. Invitaţii CADCO la aceste evenimente au fost Hans Scholz, teolog protestant şi pastor al Bisericii Evanghelice din Baden (Germania), şi Rita Scholz, amândoi specialişti în pedagogia Holocausului.
Miercuri, 3 octombrie, în cadrul Liceului Tehnologic de Construcţii şi Arhitectură „Carol I“, 30 de profesori de la disciplinele religie şi istorie au participat la sesiunea de formare pe tema „Pedagogia Holocaustului“. Din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu au fost prezenţi la sesiune prof. dr. Sorin Joantă, inspector de specialitate la disciplina religie, şi prof. Teodora Helju, inspector de specialitate la disciplina istorie. Participanţilor li s-au prezentat conceptele pedagogice ale Şcolii Internaţionale pentru Studierea Holocaustului (ISHS, înfiinţată în 1993 în Ierusalim), principii educaţionale în predarea Holocaustului, obiective didactice, exemple de activităţi didactice la clasă, discuţii de grup, o istorie a Holocaustului (inclusiv în spaţiul românesc), activitatea Yad Vashem şi o imagine actualizată a vieţii comunităţilor din Israel. Pe parcursul sesiunii, participanţii au fost mereu provocaţi la reflecţii pedagogice pe diferite aspecte ale temei.
Sesiune pentru studenţi
Joi, 4 octombrie, studenţii Universităţii „Lucian Blaga“ au fost invitaţi să ia parte la o prezentare pe tema Holocaustului. Acţiunea s-a desfăşurat în aula Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna“ Sibiu. În aceeaşi zi s-a desfăşurat o dezbatere pe tema Holocaustului, la care au luat parte elevi ai Colegiului Naţional „Octavian Goga“ Sibiu, gazda acţiunii, precum şi ai Liceului Teoretic „Constantin Noica“ Sibiu.
Evenimentele dedicate memoriei Holocaustului vor continua şi anul următor cu programe atât pentru cadrele didacti-ce, cât şi pentru elevi şi studenţi.