„Fotografia este o stare de spirit a autorului“

Data: 11 Feb 2014
La Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iaşi a avut loc sâmbătă, 8 februarie 2014, expoziţia de fotografie a membrilor Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiştilor Fotografi din Republica Moldova, Asociaţia „EuroFotoArt“ din Oradea, Clubul Fotografilor din Iaşi şi Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Popp de Szathmári“.
 
La vernisajul moderat de Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi“, Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei „EuroFotoArt“ din Oradea, şi-a exprimat bucuria pentru că, în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári“, s-a reuşit finalizarea expoziţiei de fotografie a membrilor Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova. În acelaşi timp, Ştefan Toth a vorbit despre scopul festivalului. „În această seară (n.r. sâmbătă, 9 februarie) vom proiecta un film documentar despre primul fotoreporter de război din lume care se numeşte Carol Pop de Szathmári. Festivalul Internaţional de Fotografie «Carol Popp de Szathmári» este organizat de Asociaţia «Euro Foto Art», cu patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Scopul acestui festival este acela de a aduce în atenţia opiniei publice personalitatea primului fotoreporter de război din lume, primul artist fotograf al României, un fotograf cu o dimensiune europeană deosebită, în sensul adevărat al cuvântului, în ciuda faptului că s-a născut în data de 11 ianuarie 1812 în Cluj-Napoca, care aparţinea teritoriilor Austro-Ungariei. Acesta a ales varianta Bucureşti şi cred că a demonstrat, acum 150 de ani, ce înseamnă un concept european. Cu toate că a fost maghiar, a servit interesului românesc. El a realizat sute de fotografii care sunt postate la diferite muzee din capitală şi la diferiţi colecţionari particulari, fotografii în care personajele principale sunt români. Tot el a pus bazele primului atelier de fotografie din capitală şi a fotografiat tot ce a crezut că reprezintă un interes, începând cu omul de rând de pe stradă, până la ofiţeri superiori sau domnitor, vorbind despre Războiul de Independenţă, ocazie cu care el a fotografiat un război întreg, de la începutul până la sfârşitul acestuia“, a afirmat Ştefan Toth, care a oferit domnului Adi Cristi o plachetă a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Popp de Szathmári“. Aceeaşi distincţie a fost oferită Clubului Fotografilor din Iaşi, care a colaborat în organizarea expoziţiei de fotografie a membrilor Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova. De asemenea, a mai fost oferită o plachetă Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova şi artistului fotograf Anatolie Poiată, preşedinte al Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova. 

„Este important să putem selecta fotografiile“

Anatolie Poiată a amintit câteva date despre Uniunea Artiştilor Fotografi din Republica Moldova, precum şi despre fotografia de dincolo de Prut. „Uniunea Artiştilor Fotografi din Republica Moldova s-a format în anul 1999. Au existat cluburi fotografice şi până în anul 1991. Influenţa şcolii ruseşti este foarte mare. Amintesc faptul că şcoala rusească de fotografie este una foarte bună. Noi ne-am aflat sub această influenţă. Cu toate că de la Iaşi la Chişinău sunt 130 de kilometri, mentalitatea fotografică şi modul de abordare a subiectelor sunt absolut diferite. Dacă este să comparăm fotografii cu acelaşi subiect din Republica Moldova şi România, putem vedea că abordarea este diferită. Fotografia este o dare de spirit a autorului. În fotografie se ştie că există cel puţin două personaje: autorul şi cel care priveşte. Aici se formează un dialog între cel care a vrut să spună ceva şi cel care vrea să vadă ceva. Misiunea fotografului este aceea de a-şi putea exprima gândul pentru a fi clar tuturor. Lucrul acesta se poate dobândi odată cu experienţa. Fotografia este o muncă. Dan Mititelu vorbea de capacitatea de a selecta fotografia. Este foarte important să putem selecta din fotografiile pe care le facem. Pentru asta, trebuie să vedem cât mai multe fotografii. Mă bucură faptul că expoziţia de fotografie a membrilor Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova a ajuns la Iaşi“, a spus Anatolie Poiată. În continuare, a fost vizionat un documentar despre Carol Pop de Szathmári, realizat de Televiziunea Română. Expoziţia de fotografie a membrilor Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova poate fi vizitată la Galeria de Artă „La Gard“ - Parcul Copou din Iaşi,  până pe 22 februarie 2014. (Constantin Ciofu)

Întâlnire publică a Clubului Fotografilor din Iaşi

Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iaşi şi Clubul Fotografilor din Iaşi organizează astăzi, 11 februarie 2014, de la ora 18:00, cea de-a 115-a întrevedere. În Sala „Diotima“ a Casei de Cultură „Mihai Ursachi“ vor fi susţinute prelegeri publice despre fotografie, după următorul sumar:
- din fotografia clasică rusă: lucrări de Andrei Tarkovski (1932-1986), prezentate de Claudiu Bîrliba;
- din fotografia contemporană americană: lucrări de Leonard Nimoy (n. 1931), prezentate de Cosmin Chidovăţ;
- din tehnica fotografiei: aspecte ale înregistrării secvenţiale, prezentate de Ghenadie Cebanu;
- din estetica fotografiei: criterii pentru selecţia lucrărilor (I), prezentate de Dan Mititelu.
 
 

„Clubul Fotografilor este un mod de a descoperi arta fotografică“

Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a găzduit sâmbătă, 8 februarie 2014, vernisajul expoziţiei „Poz(n)e şi poznaşi“. În cadrul manifestării, Adi Cristi a apreciat fotografiile expuse în Galeria de Artă „Labirint“ de absolvenţii celei de-a 17-a serii a cursului „O iniţiere în fotografie cu Dan Mititelu“. Dan Mititelu, coordonatorul Clubului Fotografilor din Iaşi, şi-a manifestat dorinţa ca un număr cât mai mare din cea de-a 17-a serie de cursanţi să facă parte din Clubul Fotografilor. „M-am simţit extraordinar la cursul lui Dan Mititelu pentru că am avut multe de învăţat. Pe viitor, îmi doresc să realizez cât mai multe expoziţii, pentru a ridica arta fotografică din ţara noastră. Recent m-am înscris în Clubul Fotografilor din Iaşi. Clubul Fotografilor este un mod de a descoperi arta fotografică. Am învăţat câteva lucruri interesante de la colegii clubului, reuşind să văd detaliile mai importante în fotografie“, a spus Vlad Colotilă, unul dintre absolvenţii cursului „O iniţiere în fotografie cu Dan Mititelu“. Expoziţia „Poz(n)e şi poznaşi“ poate fi vizitată până sâmbătă, 22 februarie 2014, între ora 9:00 şi ora 18:00.