Fotovoltaicele, cea mai ieftină sursă de energie în 10 ani
Subiectul sursei de energie cu cel mai bun raport cost-beneficiu și nepoluantă rămâne și în 2017 unul pe cât de important pe atât de sensibil. Dacă România încă este dependentă de cărbune în producerea de energie, în unele părți ale lumii, energia fotovoltaică a ajuns mai ieftină decât cărbunele, de aceea analiștii de la Bloomberg estimează că în mai puțin de 10 ani ar putea deveni cea mai ieftină sursă de energie din lume.
În România, piața de energie solară s-a dezvoltat după 2010, într-un moment în care Europa exploata la maximum acest tip de producție a curentului electric. Interesul crescut pentru parcurile fotovoltaice a devenit vizibil în 2012, când au crescut cererile pentru astfel de proiecte, la concurență cu cele de pe segmentul eolienelor. În patru-cinci ani s-au construit, în țară, aproximativ 962 de centrale sau parcuri fotovoltaice cu o putere instalată cumulată de 4.871,66 MW. Cele mai multe centrale solare au fost realizate în Timiș - 64, Olt, Dâmbovița și Prahova - fiecare cu câte 57 de investiții separate. Regiunea Sud-Muntenia dispune de cele mai multe câmpuri solare, 302. Ca putere instalată, cele mai mari parcuri sunt în Giurgiu (maximum 79,2 MW), Brașov (61 MW) și Călărași (60 MW). Investiția în parcuri fotovoltaice a fost impulsionată de legislația Uniunii Europene, care prevede ca până în 2020 un sfert din cantitatea de energie produsă în România să provină din surse regenerabile.
Cu toate acestea, datele oficiale arată că țara noastră este dependentă de cărbune în producția de energie, iar o reducere drastică a producției de cărbune, dar și a celei hidro, nu poate avea loc, în condițiile în care proporția cărbunelui și a apei în producția de electricitate variază în jurul cifrei de 60%. Cât privește energia verde, datele Transelectrica arătau la data de 15 mai 2016 că se livrau, în sistemul național, 2.564,714 MW din surse fotovoltaice.
În tot acest timp, o serie de țări precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit, în 2016, noi recorduri după ce au încheiat acorduri pentru producția de energie fotovoltaică la un preț mai mic de 3 cenți pentru un kilowatt-oră, jumătate din costul mediu global pentru energia produsă în termocentralele pe bază de cărbune. Sunt anunțate deja, pentru acest an, licitații la care prețurile să scadă și mai mult, iar o serie de companii europene precum Enel, care operează și în România, sunt în căutare de noi piețe.
Începând din 2009 și până în prezent, prețurile la energia fotovoltaică au scăzut cu 62%, ducând capacitățile de producție la niveluri-record, potrivit analiștilor de la Bloomberg New Energy Finance. Aceștia estimează că până în 2025 energia fotovoltaică ar putea deveni mai ieftină, la nivel mondial, decât utilizarea cărbunelui. Totuși, viteza cu care prețul energiei fotovoltaice va scădea sub cel al cărbunelui va varia de la o țară la alta. Unde se importă cărbune sau poluatorii sunt taxați, așa cum se întâmplă în Europa sau Brazilia, se va ajunge la un moment de răscruce în 2020 sau chiar mai devreme, susțin aceiași analiști.