Fructe vindecătoare

Un articol de: Monica Brândușescu - 10 August 2010

Afine

Consumate în stare proaspătă, afinele îşi păstrează întreaga cantitate de vitamina C. Pentru a satisface necesarul zilnic de vitamina C al unui adult de greutate medie este necesar consumul a aproximativ 300 g de afine. Afinele erau folosite în mod tradiţional uscate, în tratarea diareei şi a toxiinfecţiilor alimentare, datorită conţinutului de antocianozide, care au proprietăţi antibacteriene şi combat tulburările gastrointestinale. Totodată, afinele oferă un ajutor valoros împotriva infecţiilor recurente de tract urinar, cum ar fi cistita. Studiile indică faptul că antocianozidele din afine ar putea stopa deteriorarea vederii şi totodată ar putea oferi protecţie împotriva efectelor degenerării creierului datorate înaintării în vârstă. Ananas Gargara cu suc de ananas reprezintă un tratament naturist pentru inflamaţiile gâtului, în timp ce consumul pulpei este considerat un remediu pentru afecţiuni precum guturaiul, artrita, bronşita şi indigestia. Fructul proaspăt de ananas conţine o enzimă numită bromelaină, care lizează proteinele, ajutând la digerarea lor cu mai mare uşurinţă. Bromelaina este folosită şi în tratarea bolilor de inimă, însă combate şi congestia sinusurilor şi infecţiile tractului urinar. S-a dovedit că are totodată efect de antiinflamator, benefic în tratarea artritei reumatoide. Avocado Pulpa unui avocado bine copt este o sursă bogată de vitamina E şi C şi o bună sursă de potasiu, având cantităţi utile de vitamina B6 şi luteină. Vitaminele E şi C sunt antioxidante şi pot preveni afecţiunile provocate de radicalii liberi, care pot duce la unele tipuri de cancer. Potasiul contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, la păstrarea unui ritm cardiac regulat şi a unui sistem nervos sănătos.