Frunzele de laur, medicament și condiment

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 26 Feb 2018

Dafinul, numit în cultura populară și Laur, care înseamnă laureat sau câștigător, este un arbust de climat subtropical, de origine din bazinul mediteraneean, unde este întâlnit crescut în stare spontană, dar și cultivat. Se spune că regele francilor Carol cel Mare recomanda frunzele de laur ca medicament și condiment. În Evul Mediu, dafinului i se atribuiau proprietăți benefice pentru stomac și rinichi. Frunzele de dafin erau considerate un medicament eficient contra ciumei. Acestea sunt bogate în uleiuri volatile, conțin mucilagii, pectine, rezine, lactonă (o substanță amară), antioxidanți, vitamine, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu și zinc.

Frunzele de dafin au proprie­tăți antiseptice, antibacteriene, detoxifiante, utile în anorexie, atonii stomacale, antivirale, sunt un sedativ natural, eficace împotriva plăgilor, aftelor, abceselor dentare. Sunt recomandate în mod special pentru o mai bună digestie și combat fermentația. Totodată, acestea ameliorează durerile de cap și articulare, sunt un remediu bun pentru răgu­șeală, sunt antivarice, benefice în prevenirea cancerului, tratează diabetul zaharat, stimulează imunitatea, reduc acneea, combat insomnia, reprezintă un adjuvant în intoxicații, otrăvire, nevralgii, paralizii, dureri reumatice, reumatism cronic, artroză, spondiloză, transpirație excesivă la palme și la picioare, boli de piele, eczeme, psoriazis.

Frunzele de dafin sunt renumite în gastronomie pentru aroma lor puternică. Acestea pot fi consumate sub formă de pulbere, în diferite decocturi sau la prepararea unor mâncăruri, sosuri etc.

Rețetă:

Supă de iarnă cu dafin

Ingrediente: 4-5 foi de dafin, 2 linguri bulion, 500 ml suc de roșii, 3-4 litri de apă, 150 g mazăre, 150 g fasole boabe, 200 g varză tocată, 5 căței de usturoi, 2 morcovi mari, 1 ardei gras, 1 rădăcină de țelină de mărime medie, 2 tulpini verzi de țelină, 3 bucăți ceapă roșie, 100 ml ulei de măsline, cimbru uscat, sare, piper, pătrunjel proaspăt, 50 g paste tubulare.
Mod de preparare: se toacă mărunt ceapa, tulpinile și rădăcina de țelină, morcovii, ardeiul gras, apoi se călesc în ulei într-o oală de 8 litri, timp de 5 minute; se adaugă usturoiul zdrobit, o linguriță rasă de sare și una de piper; se mai lasă pe foc un minut după care se adaugă 2 linguri de pastă de roșii; se lasă la fiert 3-4 minute, după care se adaugă sucul de roșii, frunzele de dafin, o crenguță de cimbru uscat și se amestecă până se încorporează cu pasta de tomate. Se adaugă 3 litri de apă caldă și se lasă să dea un clocot, după care se pun varza tocată, mazărea; se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 30-35 de minute, apoi se adaugă fasolea, fiartă în prealabil, și se mai lasă să fiarbă încă 5-10 minute. Se adaugă sare, dacă este nevoie, și pătrunjel verde.