Gala aniversară „Valori și tradiții românești - UNESCO 65”

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 07 Decembrie 2021

În Sala „C.A. Rosetti” a Palatului Parlamentului a avut loc marți, 7 decembrie 2021, Gala aniversară „Valori și tradiții românești - UNESCO 65”, cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj video intitulat: „Bucuria comuniunii între generaţii”.

La eveniment au participat repre­zentanți ai Administrației Preziden­țiale, Corpului Diplomatic, Patriarhiei Române și Academiei Române, precum și ai ministerelor cu rol în gestionarea patrimoniului UNESCO și mediului universitar.

Gala „Valori și tradiții românești - UNESCO 65” a fost organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, sub înaltul patronaj al Președintelui Camerei Deputaților.

Evenimentul a fost deschis de deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, care a explicat ce a însemnat acest an UNESCO 65 pentru comisie și pentru Parlamentul României: „Anul 2021 a avut o dublă semnificație: s-au împlinit 75 de ani de la înființarea UNESCO și 65 de ani de la aderarea României la această organizație. Am încercat să folosim acest prilej pentru o radiografie onestă privind cadrul legislativ și problematica legată de patrimoniul românesc înscris sau nu în listele patrimoniului mondial. (…) Este timpul să înțelegem că patrimoniul are un impact pozitiv asupra mediului social și economic, a educației și a sănătății publice. Cultura este o resursă care poate influența calitatea vieții, bunăstarea generală fizică și psihică, care poate ajuta la combaterea urgențelor climatice. Este un element de pace și de parteneriat. (…) Propun să încheiem acest an optimiști și cu speranța că vom găsi cadența de care avem nevoie, că vom continua să facem echipă să găsim unii în alții sprijin și colaborare, mai ales că anul 2022 vine cu alte provocări la care trebuie să ne gândim constant și strategic. Prioritățile anului viitor se numesc «Cămașa cu altiță», dosar care va fi evaluat de UNESCO, și reluarea dezbaterii pe tema acceptării în lista patrimoniului mondial a ansamblului monumental «Calea Eroilor» - Brâncuși de la Târgu Jiu ca memorial de război sau într-o altă variantă. Este nevoie de o promovare susținută în limitele permise de UNESCO, iar acest lucru îl putem realiza doar împreună”.

În continuare, au rostit alocuțiuni Sergiu Nistor, consilier prezidențial; Simona Mirela Miculescu, ambasador UNESCO; Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; arh. dr. Irina Iamandescu; dr. Ioana Baskerville, cercetător al Academiei Române.

La final au fost oferite diplome de excelență din partea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO unor personalități și organizații care s-au remarcat în promovarea și păstrarea patrimoniului românesc.

Participanții la gala aniversară au putut admira lucrările de pictură din colecția Centrului Cultural „Mihai Eminescu” pentru UNESCO și lucrările realizate de elevi și studenți la cea de-a 2-a ediție a Școlii Inter­naționale pentru Patrimoniu, Cultură și Artă „Constantin Brâncuși”.

În cadrul evenimentului, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale a susținut un concert de colinde.