Gala Brâncoveanu 2016, în onoarea valorilor culturii române

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 01 Octombrie 2016

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, a participat joi, 29 septembrie 2016, la cea de-a III-a ediție a Galei „Constantin Brâncoveanu”, primind Premiul special pentru întreaga sa activitate de apărare a Ortodoxiei în Orientul Mijlociu. Evenimentul s-a desfășurat la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia și a recompensat numeroși reprezentanţi de marcă ai culturii române. Printre cele peste 200 de persoane prezente la eveniment s-au numărat ierarhi români și străini, oameni politici și de cultură, reprezentanți ai Academiei Române, oameni de afaceri și reprezentanți ai mass-media.

Gala a fost deschisă de Nawaf Salameh, președintele Fun­dației Alexandrion și fondatorul Alexandrion Grup, organizatorul evenimentului, care și-a mărturisit apropierea sufletească ce-l leagă de Patriarhul Ioan al X-lea: „Venirea aici a Preafericitului Părinte Ioan al X-lea este pentru noi o mare onoare. Pe mine personal mă leagă de Preafericirea Sa faptul că suntem născuți în aceeași localitate. Părinții și bunicii noștri se cunosc. Suntem două familii care am fondat comunitatea creștină din localitatea Marmarita. Brâncoveanu a intrat în viața mea personală, a familiei mele, în anul 2000. Aceste gale sunt un semn de mulțumire din partea noastră. Ele au început în 2014 și vor continua ani buni. Eu sunt creștin din Antiohia și pentru că primul Liturghier în limba arabă a fost tipărit de către Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, vreau să întorc și eu un dar lui Constantin Brâncoveanu. Au venit aici numeroși membri ai comunității ortodoxe din Antiohia, invitați din Cipru, din Moldova, din Franța, și gala noastră a căpătat astfel o amploare internațională. Este nevoie ca epoca lui Brâncoveanu să se întoarcă, să învățăm mult din ea, toți, artiști, arhitecți, oameni de afaceri sau oameni ai Bisericii. Toți avem nevoie de epoca lui, de cei 26 de ani în care a domnit în Țara Românească”.

Patriarhul Antiohiei a adresat mulțumiri într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Preafericirea Sa a declarat: „Mai întâi, mulțumim Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru invitația deosebită pe care ne-a adresat-o de a fi în mijlocul acestui popor iubitor de Dumnezeu. În cadrul programului de vizită a diferitelor mănăstiri am trăit un sentiment deosebit văzând credința și evlavia poporului român. În colaborare cu domnul dr. Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion, s-a rânduit să fiu unul dintre cei care vor primi Premiul Constantin Brâncoveanu. Considerăm că acest premiu este acordat Bisericii Antiohiene, ai cărei credincioși suferă de nedreptate și de război civil. Noi punem acest premiu ca un medalion de mare prețuire pe pieptul creștinilor noștri, ca un semn de dragoste și de iubire”.

Scurt istoric al Premiilor „Constantin Brâncoveanu”

Premiile „Constantin Brâncoveanu” au fost iniţiate ca o formă de recunoaştere a celor mai merituoase lucrări în domeniul istoriei, culturii şi artelor din spațiul românesc.

Premiile au constat într-o diplomă onorifică, într-o lucrare originală, în bronz, reprezentând pe Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu (creație a sculptorului Ioan Bolborea), la care s-a adăugat o contribuţie, sub forma unei sponsorizări, pentru un proiect editorial sau artistic viitor.

Laureații ediției 2016 a Premiilor Brâncoveanu au fost stabiliți de către un juriu, prezidat și în acest an de academicianul Dan Berindei.

Înființată acum 13 ani, fundația organizatoare a acestei gale s-a implicat în numeroase acţiuni de binefacere atât pentru ajutorarea copiilor bolnavi, cât și a celor superdotaţi, contribuind substanţial și la reeditarea de către Patriarhia Română a Bibliei de la Bucureşti.