„Galați 2020“ - o strategie spre un viitor mai bun

Data: 01 Iunie 2015

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Biserica Evanghelică Luterană din Baden-Wuerttemberg, au inițiat proiectul „Galați 2020“, prin care se dorește stimularea creării unor locuri de muncă. Această inițiativă este susținută și de organizația „Fairventures Worldwide” din Stuttgart, Germania.

Una dintre proble­me­le cu care se confruntă actualmente Europa vizează exodul în masă al est-europenilor către țările central și vest-europene. Întrucât nu există suficiente locuri de muncă, mulți oameni merg să muncească în alte țări. Aceștia sunt în general dezamăgiți de modul în care decurg lucrurile în România, inclusiv în mediul de afaceri. Astfel, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, percepția a 93% dintre români este că fenomenul corupției este larg răspândit în țara lor de origine. Mai mult decât atât, raportul de „Doing Business“ al Băncii Mondiale confirmă situația și arată o nevoie de îmbunătățiri în mai multe domenii. Acest mediu de afaceri nesănătos a dus la o deteriorare a climatului moral în economia românească, acest aspect fiind strâns legat de domeniul eticii în afaceri.

După înlăturarea comunismului, România a trecut la o economie capitalistă, oamenii și-au schimbat atitudinea, simțindu-se mai liberi și mai în siguranță decât în timpurile comuniste. Apoi, în 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, iar românii au început să beneficieze de dreptul lor la libera circulație și muncă în țările membre ale UE. Însă România se numără printre cele mai sărace și mai corupte țări din Uniunea Europeană. Totuși, există semne că se fac demersuri pentru un început proaspăt, fără corupție în mediul de afaceri, în care se promovează principii de moralitate și etică.

Pentru stimularea creării unor locuri de muncă

În acest context, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Biserica Evanghelică Luterană din Baden-Wuerttemberg, au inițiat un proiect, numit „Galați 2020“, prin care se dorește transmiterea mesajului pentru îmbunătățirea situa­ției în mediul de afaceri și stimu­larea creării unor locuri de muncă. Această inițiativă este sus­ți­nută și de organizația „Fairventures Worldwide” din Stuttgart, Germania.

Deschiderea oficială a primelor dezbateri a avut loc anul trecut, în Aula Magna a Univer­si­tății „Dunărea de Jos”, în pre­zen­ța Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox ro­mân al Germaniei, Europei Cen­trale și de Nord, și a Înalt­preasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În cadrul workshop-urilor organizate cu acest prilej, au avut loc dialoguri constructive între factorii de decizie publici și privați din România, în vederea identificării problemelor economice cu care se confruntă orașul și județul Galați, precum și a găsirii unor soluții reale pentru redresarea acestora.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, se intenționează punerea în aplicare pe viitor, în etape, a unor proiecte în diferite sectoare, cum ar fi: etica în afaceri, învățarea pe tot parcursul vieții (FairCare - instruirea și încurajarea femeilor să devină responsabile și orientate către formare continuă), agricultură (agricultură ecologică), turism și munca de asistență socială.

Activitățile urmăresc o a­bor­da­re cuprinzătoare și, prin urma­re, se iau în considerare problemele le­gate de mediul social, educa­țio­nal, economic. Această abordare se reflectă în implicarea diversifi­ca­tă a participanților: Biserica, a­genții economici, agen­țiile publice, sis­temul educa­țio­nal, instituțiile de cultură, socie­tatea civilă repre­zentată de diferite asociații non-pro­fit. În ceea ce privește acti­vi­tă­țile practice din proiect, se doreș­te a se acțio­na cu transparență, având ca e­ta­lon principiile de con­du­ită morală și creștină. De ase­me­nea, se intenționează a se urmări con­știentizarea asupra im­por­tanței conduitei etice și asupra be­neficiilor pe care acest compor­ta­­ment le aduce în comunitate. A­ces­te beneficii vor avea un impact po­zitiv asupra vieții private și asu­pra mediului de afaceri deopotrivă. (Elena Năstase)