Gânduri către cler și credincioși
În Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, ierarhii aleși pentru eparhii din țară și Republica Moldova au adus mulțumiri membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru încrederea acordată și au prezentat câteva gânduri către clericii și credincioșii pe care îi vor păstori în eparhiile unde vor merge.
Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop ales al Episcopiei de Bălți, a spus că prezența unui episcop român în această eparhie este o reparație istorică. „Prin numirea Episcopului de Bălţi s-a înfăptuit un act de dreptate istorică şi eclesiastică. Ultimul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost izgonit din Bălţi în anul 1944. Deci, 74 de ani acolo nu a fost prezenţă românească. Mergem cu gând de pace, cu gând de prietenie, cu gând de unitate. Suntem deschişi către dialog şi către împreună-lucrare cu cei care se recunosc români, dar şi cu cei care sunt români, dar nu recunosc faptul că fac parte din acest neam. Pe toţi îi voi trata cu frăţietate şi cu dragoste părintească. Îl rog pe Dumnezeu şi pe toţi sfinţii Săi să mă întărească pentru ca activitatea pe care o voi desfăşura în Episcopia de Bălţi să fie activitatea unui ierarh român şi să fie spre slava Preasfintei Treimi, spre întărirea Ortodoxiei româneşti şi spre mântuirea neamului românesc”, a spus Preasfinţitul Părinte Antonie.
În continuare, arhimandritul Veniamin Goreanu, Episcop ales al Episcopiei Basarabiei de Sud, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru experiența dobândită în timpul activității sale din cadrul Administrației Patriarhale. „În aceste momente deosebite, cu recunoştinţă primesc alegerea Sfântului Sinod ca primul Episcop al Episcopiei Basarabiei de Sud, după reactivarea ei. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra mea până în acest moment al vieţii, mulţumesc tuturor ierarhilor care de-a lungul timpului mi-au fost îndrumători şi povăţuitori la sectoarele Administraţiei Patriarhale şi în mod special mulţumesc Preafericirii Sale că mi-a dat posibilitatea să învăţ, pe de o parte, administraţie bisericească, pe de altă parte, să cunosc foarte bine realităţile cu care se confruntă misiunea Bisericii astăzi. Merg în Basarabia cu gândul de a continua proiectele începute de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Petru, de a intensifica activitatea pastoral-misionară şi de a fi mesager al românismului şi al valorilor Ortodoxiei româneşti”, a subliniat arhim. Veniamin Goreanu. De asemenea, părintele arhimandrit i-a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru pentru încrederea acordată de-a lungul timpului, tuturor profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, dar şi tuturor celor care au avut o contribuţie la formarea sa duhovnicească şi intelectuală. „Merg cu gândul care îmi răsună în minte, cel rostit de Sfântul Gheorghe de la Cernica: «N-am venit aici să mă odihnesc în ostenelile altora». Mă voi strădui ca pe toate să le fac pentru binele şi pentru întărirea Ortodoxiei din Republica Moldova”, a mai precizat arhim. Veniamin Goreanu.
Părintele arhimandrit Timotei Bel, Arhiereu-vicar ales al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a mulțumit pentru încrederea acordată de a sluji și păstori credincioșii dintr-o eparhie istorică a țării noastre. „Cu multă emoţie şi cu încredere în puterea lui Dumnezeu am păşit astăzi în Sala Sinodală, unde ierarhii membri ai Sfântului Sinod m-au ales în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Pentru această lucrare sfântă şi dumnezeiască îi mulţumesc lui Dumnezeu Cel în Treime slăvit, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt”, a spus arhim. Timotei Bel. Părintele arhimandrit a adus mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă, tuturor membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru încrederea acordată şi în mod special Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei şi Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin.