„Gaudeamus”, şi la Teologie în Bucureşti
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi-a primit ieri studenţii în mod oficial. La festivitatea de deschidere a anului universitar au participat şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Adrian Lemeni, secretarul de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi prof. Romiţă Iucu, prorectorul Universităţii Bucureşti.
Programul a început cu oficierea slujbei Utreniei şi a Sfintei Liturghii în Biserica "Sfânta Ecaterina", paraclisul Facultăţii de Teologie, de către Preasfinţitul Varlaam, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, membri ai corpului profesoral de la facultate.
După Sfânta Liturghie a avut loc şi un Te Deum oficiat de Preasfinţitul Varlaam, care a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi i-a încurajat în noul an pe bobocii de la Teologie.
La rândul său, părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie, a transmis un cuvânt de bun-venit studenţilor, dar şi planurile pentru acest an universitar. Principala direcţie pe care se vor axa studenţii, profesorii, doctoranzii şi masteranzii este cea a cercetării teologice.
"A cerceta înseamnă a cunoaşte izvoarele teologiei, dar şi a te ancora şi în prezentul misionar al bisericii şi de a te pregăti de viitor. Anul în care intrăm se mai află sub două puncte cardinale. Primul reprezintă anul Crezului în care suntem şi care ne aminteşte că teologia trebuie să fie mărturisitoare. Aşa au făcut-o Sfinţii Părinţi şi aşa trebuie să ne străduim să o facem şi noi. Dar anul acesta se va sfârşi în 2011, an închinat de către Sfântul Sinod Sfintelor taine ale Botezului şi ale Cununiei", a spus părintele profesor Ştefan Buchiu.
Părintele decan a arătat că masteranzii şi doctoranzii vor putea să se aleagă teme de studiu pe care să le dezvolte atât pe aceste Sfinte Taine, aşa cum au făcut studenţii de anul acesta cercetări pe tema Crezului ori a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.
Privilegiul de a avea Biblia carte de căpătâi
La rândul său, Preasfinţitul Părinte Varlaam a vorbit studenţilor pilda citită la Te Deum, cea a Semănătorului, explicând că studenţii sunt sămânţa cea bună care a avut şansa să cadă pe pământul cel bun, adică Facultatea de Teologie, şi toată lumea aşteaptă rodul lor.
Totodată, a vorbit şi despre misiunea pe care aceştia o au, mai ales în contextul actual, când lumea se află într-o agitaţie continuă, o tulburare provocată de diferite denominaţiuni.
"Nici unui tânăr din învăţământul profan Scriptura nu este cel dintâi şi cel mai important obiect de studiu. De aceea sunteţi cu totul privilegiaţi. Se vorbeşte în acelaşi text că vor veni vremuri când oamenii vor părăsi învăţătura sănătoasă şi vor căuta învăţători după poftele lor, care să le gâdile urechile. După cum ştiţi, au apărut multe învăţături, multe ideologii foarte frumoase, care gâdilă urechile ascultărilor. De aceea, un alt privilegiu este acesta de a vă forma într-o facultate teologică, unde în mod necesar vi se predă învăţătura sănătoasă şi unde sunteţi feriţi de învăţăturile acestea stricătoare de suflet", a arătat în cuvântul său Preasfinţitul Varlaam.
După Te Deum, studenţii şi profesorii au mers în Amfiteatrul "Dumitru Stăniloae", unde au participat la primul curs susţinut de profesorii din conducerea facultăţii. Bobocii au primit un Ghid al Studentului Teolog, o broşură menită să vină în sprijinul lor.