Germania este cea mai robotizată economie a UE
Tehnologia pătrunde cu repeziciune în toate domeniile, inclusiv în industrie. La nivel mondial, la fiecare 90 de angajaţi în industrie lucrează deja cel puţin un robot. Aproape 40% din roboţii industriali care funcţionează în UE se regăsesc în fabricile germane. În industriile robotizate, numărul angajaţilor a crescut odată cu numărul de roboţi introduşi în producţie.
Roboţii vor elimina 85 milioane de locuri de muncă în cadrul companiilor mijlocii şi mari în următorii cinci ani, în contextul în care pandemia accelerează schimbările de pe piaţa muncii, arată un studiu al Forumului Economic Mondial (WEF). În același timp, WEF subliniază că vor apărea alte peste 97 milioane de locuri de muncă în domeniul sănătăţii şi îngrijirii, în industrii precum inteligenţa artificială şi în crearea de conţinut, domenii în care resursa de lucru umană își păstrează avantajele.
Robotizarea este inevitabilă și nu suntem departe de vremurile în care performanțele economice ale unei țări vor depinde în mod direct de capacitatea de folosire a roboţilor în industrie. „Singapore continuă să fie cea mai competitivă şi automatizată economie a lumii, cu un robot la fiecare 10 angajaţi în industrie. Pentru comparaţie, în industria românească funcţionează un robot abia la 670 de angajaţi, de opt ori mai puţin decât media UE. (…) Mulţi nu înţeleg ce se întâmplă, de ce industriile mari şi banii mulţi vin odată cu noile tehnologii. Oponenţii noilor tehnologii pierd mult, iar cei săraci devin şi mai săraci, fără noile tehnologii, prin îndatorare şi prin slaba calitate a educaţiei. În schimb, câştigătorii sunt deţinătorii noilor tehnologii digitale şi verzi, cu economii productive şi angajaţi cu competenţe digitale avansate care servesc rapid cererea pieţei mondiale”, se menţionează într-o analiză realizată de INACO.
În topul celor mai robotizate economii sunt Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Germania, Suedia, Danemarca, Hong Kong, China, Taipei, SUA, Belgia şi Luxemburg, iar 47% din roboţii industriali din lume sunt produşi în Japonia, arată datele Federaţiei Internaţionale de Robotică publicate zilele trecute.
Totodată, 38% din roboţii industriali care funcţionează în UE se regăsesc în fabricile nemţeşti. Germania este de departe cea mai robotizată economie a Uniunii, cu 346 de roboţi la 10.000 de angajaţi în industrie.
Automatizarea industriei nu trebuie privită ca o amenințare asupra locurilor de muncă. Din contră, „în industriile robotizate numărul angajaţilor a crescut (...). Noile tehnologii vin cu oameni noi, educaţi să creeze şi să interacţioneze cu roboţii şi instrumentele digitale inteligente. Adaptarea la noile meserii este obligatorie pentru generaţiile actuale, iar anticiparea tendinţelor este obligatorie pentru decidenţii publici şi privaţi“, mai susţin reprezentanții INACO.
(Cristina Zamfirescu)