Gerul crește riscul de infarct miocardic
Temperaturile scăzute din timpul iernii reprezintă un risc suplimentar pentru persoanele cardiace, iar acest lucru a fost confirmat de studii realizate de-a lungul timpului de cercetători din întreaga lume. Incidența cazurilor de infarct miocardic crește în perioadele geroase, comparativ cu anotimpurile calde.
Uneori, simpla expunere la frig poate declanșa o criză de angină pectorală sau chiar un infarct miocardic. La temperaturi joase, corpul încearcă să-și păstreze temperatura optimă prin contractarea vaselor de sânge aflate imediat sub piele.
Prin îngustarea acestor vase, scade fluxul sanguin care le străbate și se produce în schimb o presiune mai mare a sângelui în restul sistemului circulator, iar inima este astfel forțată să „muncească” mai mult decât de obicei. Pot să apară, astfel, cheaguri de sânge, care favorizează apariția infarctului miocardic.
Potrivit unui studiu publicat cu câțiva ani în urmă de British Medical Journal, riscul de infarct miocardic crește cu 2% cu fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț. Riscul cel mai mare este în primele două săptămâni după expunerea la frig.
Cei mai vulnerabili sunt, bineînțeles, cardiacii și cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și persoanele vârstnice. Primul sfat al medicilor pentru aceste categorii de persoane vulnerabile este să nu să iasă din casă în zilele geroase, mai ales dimineața și seara, când este cel mai frig. Dacă, totuși, trebuie să iasă, este important să se îmbrace cu haine călduroase și să nu se implice în activități care presupun un efort fizic intens, cum este deszăpezirea. (I. M.)