Ghid de bună gestionare a internetului în familie
O treime dintre adolescenţii de 16-17 ani (34%) petrec online între 4 şi 6 ore pe zi, iar 14% depăşesc acest prag, relevă o cercetare sociologică realizată de organizaţia „Salvaţi Copiii”, la care au răspuns părinți cu copii între 7 și 17 ani. Prezentarea rezultatelor sondajului a avut loc cu prilejul Zilei internaţionale a siguranţei pe internet și a fost însoțită de publicarea unui ghid de gestionare a mediului online de către părinți, adaptat pentru copiii din fiecare grupă de vârstă.
În acest an, de Ziua siguranței pe internet, organizaţia „Salvaţi Copiii” a avut în atenție părinții și modul în care se implică pentru asigurarea protecţiei copiilor lor în spațiul virtual.
„Am făcut şi o mică cercetare să vedem ce ştiu părinţii despre ceea ce fac copiii lor în online şi să vedem ce mijloace avem pentru a-i ajuta pe părinţi să fie cât mai aproape de copiii lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizației, la lansarea studiului „Internetul în familie”, realizat în luna ianuarie în rândul a 2.000 de părinţi cu copii între 7 şi 17 ani.
Printre principalele concluzii ale cercetării se numără: vizionarea de conţinut video şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi; vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă, de aproximativ 80%, la copiii sub 5 ani; utilizarea reţelelor sociale creşte odată cu vârsta, cu accent pe Instagram şi WhatsApp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%); 34% dintre adolescenți petrec online între 4 și 6 ore pe zi şi 14% peste şase ore pe zi; doi din cinci copii au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet. Aproximativ 75% dintre părinţi declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului este expunerea copiilor la conţinut nepotrivit sau posibilitatea ca aceştia să fie contactaţi de necunoscuți, iar 59% se tem că cei mici ar putea deveni victime ale infracţiunilor.
Pentru a veni în ajutorul părinților, organizaţia pune la dispoziţie ghidul „Copilul tău este în siguranţă pe internet?”, creat pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor. Ghidul poate fi descărcat de pe platforma www.oradenet.ro.
„În lumea digitală de astăzi, siguranţa copiilor noştri pe internet este o responsabilitate comună. Este esenţial ca autorităţile să ne ofere sprijinul necesar, părinţii să fie bine informaţi şi să lucrăm împreună pentru a elimina abuzurile online”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, potrivit Agerpres.
Prezent la eveniment, ministrul digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, a evidenţiat că părinții și profesorii sunt principalii responsabili pentru modul în care tinerii şi copiii folosesc mediul online. „Acest ghid nu învinovăţeşte pe cineva, nu caută vinovaţi, ci caută soluţii, fiindcă asta ne interesează pe toţi”, a declarat acesta. (C. Z.)