Ghidul Catedralei patriarhale, publicat în engleză şi greacă

Data: 25 Octombrie 2013

Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a publicat Ghidul Catedralei patriarhale în limbile engleză şi greacă. Cele două publicaţii, tradu­ceri ale ediţiei a doua a Ghi­dului Catedralei, ce a văzut lumina tiparului la începutul anului 2013, sunt destinate pelerinilor şi turiştilor străini care vin să se închine în Catedrala de pe Colina Bucu­riei, motiv pentru care au fost puse la dispoziţia doritorilor în perioada săr­bătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Prima ediţie a ghidului  a fost tipărită în ajunul hramului Catedralei patriar­hale în anul 2012, într-un tiraj de 500 de exemplare - epuizat în scurtă vreme -, lucrarea fiind prezentată în şedinţa solemnă a Sfântului Sinod desfăşurată cu ocazia săr­bătorii Sfântului Dimitrie cel Nou. Cele două traduceri sunt destinate atât pe­le­rinilor, cât şi turiştilor străini. Lucra­rea este editată într-un format accesibil celor aflaţi în călătorie. Ghidul Catedralei patriarhale re­prezintă un instrument informativ care sintetizează date despre istoria, eta­pele de restaurare şi resfinţire, arhitectura şi pictura lăcaşului de cult. De-a lungul a 40 de pagini, informaţiile sunt grupate în secţiuni distincte, gene­ros ilustrate prin intermediul a 74 de fotografii.

Ghidul debutează cu o serie de informaţii privind ansamblul patriarhal care cuprinde, pe lângă lăcaşul de cult, Re­şedinţa patriarhală şi Palatul Patriar­hiei. Urmează o sec­ţiune dedicată istoricului Catedralei pa­triar­­hale, ctitorie voievodală de secol XVII, o secţiune în care sunt enumerate şi descrise eta­pele de reparaţii şi restaurare prin care a trecut edificiul de-a lungul secolelor, din anul 1793, când este consemnată reali­za­rea primelor lucrări de re­facere, după degradarea produsă de cutre­murul din 1727 şi incendiul devastator din 1790, şi până în primul an al arhi­păs­toririi Prea­fe­­ricitului Pă­rinte Patriarh Daniel. După ce, în perioada mai-octombrie 2008, a coor­donat amplele lucrări de consolidare şi res­taurare, reabi­litare şi înnoire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba de resfinţire a Catedralei patriarhale duminică, 26 octombrie 2008, ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sunt prezentate apoi date istorice şi aghiografice despre odoa­rele cele mai de preţ ale Cate­dralei patriarhale: moaş­tele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Aceste date sunt completate de o secţiune despre specificul arhitectural şi pictural al lăcaşului de cult. Ultima secţiune descrie principalele evenimente duhov­niceşti şi cultural-pastorale care se desfăşoară anual pe Dealul Patriarhiei: procesiunea Calea Sfinţilor, desfă­şurată cu prilejul sărbătorii ocrotitorului Cate­dralei patriarhale, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, şi Pelerinajul de Florii, care se încheie cu primirea pelerinilor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe esplanada ca­tedralei. Tot la această secţiune sunt oferite informaţii despre Centrul de conferinţe al Palatului Patriarhiei, despre spaţiile pe care Patriarhia Ro­mână le pune la dispoziţie, prin închiriere, pentru organizarea unor evenimente deosebite (con­fe­­rinţe, congrese, seminarii, în­tru­niri, simpozioane, expo­ziţii, lan­sări de cărţi, spectacole, concerte etc.), spaţii cu o capacitate variată în funcţie de amenajarea sălilor.

Ghidul se încheie cu un rezumat în şapte puncte a câtorva dintre reperele importante din istoria Catedralei patriarhale, redarea unei hărţi a zonei centrale a Capitalei unde se află şi ansamblul patriarhal şi men­ţionarea surselor folosite pentru redactarea lucrării.

A rezultat, astfel, un îndru­mător util celor care, vizitând Catedrala patriarhală, doresc să cunoască în detaliu istoria şi specificul cultural, arhitectural şi pictural al acesteia, care, potrivit mottoului ghidului, o mărturie a Preafericitului Pă­rinte Patriarh Daniel, este „o bijuterie a evlaviei, spiritualităţii şi gustului artistic ortodox românesc, care îmbină frumuseţea spirituală cu frumuseţea artistică, un edificiu al echilibrului, al armoniei, al smereniei şi al nădejdii, în acelaşi timp. Este ca o făclie de Înviere pe Dealul Mitropoliei, numit de Noi şi Colina Bucuriei“.

Ghidul  poate fi achiziţionat în librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Serviciului colportaj al Ar­hie­piscopiei Bucureştilor. (Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei)