Ginsengul, un ajutor al sistemului imunitar
Multă vreme ginseng, care înseamnă „esență umană”, a fost considerat un remediu eficient în tratarea tuturor bolilor, opinie care încă mai stăruie și în zilele noastre. Proprietățile sale medicinale sunt excepționale, iar potențialul terapeutic este greu de egalat de oricare altă plantă medicinală. Ginseng contribuie la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos central și periferic, celulele nervoase, dezvoltă imunitatea organismului, facilitează circulația sângelui. Este, de asemenea, planta cu cel mai puternic efect de reîntinerire.
Fiind o plantă foarte căutată, Ginsengul este cultivat intens nu doar în China și Coreea, ci și în Japonia, Rusia, Vietnam, SUA, Canada. Planta ajunge la înflorire după câțiva ani (cel puțin 4), iar rădăcina este recoltată tot după 4 ani. Ginseng conține multiple substanțe active importante cum ar fi: ginsenozide (circa 30 de derivați), glucozați, esență, tiamină, riboflavină, vitamine, saponine. Panax ginseng este unul dintre tipurile de ginseng utilizate frecvent în medicina pe bază de plante. Panax a fost folosit pentru a crește energia și rezistența și pentru a oferi sistemului imunitar un impuls.
Dar, ginsengul oferă și alte beneficii pentru sănătate. Conform medicinei tradiționale chineze, fiecare tip de ginseng este considerat a avea proprietăți unice de vindecare. Ginsengul roșu, de exemplu, este ginseng neexfoliat, care este aburit înainte de uscare. Ginsengul alb, pe de altă parte, este ginsengul Panax neexfoliat, care este uscat și decojit (dar nu tratat cu abur). Un tip mai nou, ginsengul negru, este obținut printr‑un proces repetat de aburire/uscare. Dintre toate cele trei tipuri menționate anterior, ginsengul roșu promovează energia „yang” (care stimulează și se încălzește), într‑un grad mai mare decât ginsengul alb. Ca urmare, ginsengul roșu poate fi suprastimulant pentru persoanele cu afecțiuni precum tumori, pietre la rinichi, pietre la fiere, afecțiuni inflamatorii sau anumite afecțiuni psihologice. Tipurile de ginseng alb și roșu sunt disponibile în tincturi, extracte lichide, pulberi și capsule.
În medicina tradițională chineză, ginsengul american (Panax quinquefolius) este adesea apreciat ca un remediu natural pentru diabet. Se spune, de asemenea, că stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește rezistența și starea de bine generală. Folosit pentru a stimula puterea, rezistența și imunitatea, ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) protejează împotriva aterosclerozei, bolii Alzheimer, artritei reumatoide și tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție.
Panax ginseng poate ajuta în gestionarea diabetului și îmbunătățește performanțele cognitive, în principal memoria pe termen scurt. În plus, suplimentarea cu ginseng timp de cinci sau mai mulți ani s‑a dovedit a avea un impact benefic asupra cogniției pentru persoanele de vârsta a treia. Deși este apreciat ca un remediu complet, este posibil ca ginsengul Panax să nu fie util în anumite afecțiuni: bufeuri, depresie, sindrom de oboseală cronică, răceli, gripă, bronșită, febră, probleme digestive, fibromialgie, anemie. Efectele secundare ale ginsengului sunt, în general, ușoare.
Pentru că poate acționa ca un stimulent, în cazul persoanelor mai sensibile, poate provoaca nervozitate și insomnie. Utilizarea pe termen lung sau doze mari de ginseng pot provoca dureri de cap, amețeli, tulburări de stomac. De asemenea, gingsengul poate afecta nivelul de zahăr din sânge, de aceea persoanele care iau medicamente pentru diabet să consulte mai întâi medicul. Totodată, ginsengul poate interacționa cu warfarina și cu unele medicamente pentru depresie. Și cofeina poate amplifica efectele stimulante ale ginseng‑ului.
Pentru a evita efectele secundare ale ginsengului, este recomandat să nu se consume mai mult de trei luni sau câteva săptămâni. După o pauză, doar specialistul fitoterapeut vă poate recomanda reînceperea consumului de gingseng. Oricum, pentru siguranță, nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate sau acelora care alăptează. Panax ginseng poate afecta tensiunea arterială, așadar, dacă aveți tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială), evitați ginsengul. Ginseng vă poate stimula energia și vă poate ajuta în gestionarea anumitor afecțiuni de sănătate, însă este foarte important ca înainte de administrare să consultați mai întâi furnizorul de servicii medicale.