Granadilla sau „fructul copiilor”
Granadilla - Passiflora ligularis crește în America de Sud, Paraguay, Columbia, în zona munților Anzi. Adeseori este confundată cu fructul pasiunii. De culoare galben- portocalie, coaja fructului granadilla este tare și alunecoasă. Semințele au culoare neagră și sunt protejate de o pulpă transparentă și gelatinoasă. Aceasta este partea comestibilă a fructului, care are un gust dulce.
Consumul de granadilla aduce foarte multe beneficii sănătății. Are proprietăți laxative ușoare și ajută la eliminarea toxinelor din colon, prevenind astfel cancerul. Fructul este bogat în vitaminele A, C, K, B, dar și în minerale, calciu, fier, cupru, magneziu, fosfor, fibre, antioxidanți. Este sărac în calorii.
De asemenea, consumul de fructe granadilla ajută la eliminarea colesterolului rău din corp, în curele de slăbire, reglează tensiunea arterială, ajută vederea, diminuează astmul, previne infecțiile tractului urinar. Fructul granadilla are un rol important și în tratarea ulcerului, deoarece ține sub control aciditatea stomacală. Este benefic și persoanelor care au crampe abdominale, pentru că fructul ameliorează disfuncționalitățile tractului gastrointestinal datorită nivelului ridicat de fibre din compoziție. Datorită vitaminei B, granadilla este și un bun antidepresiv și stimulează activitatea creierului.
Pentru copii are un rol major, pentru că activează timusul, o glandă a sistemului imunitar, și îi ajută foarte mult la creștere. De aceea, granadilla mai este numit și „fructul copiilor”, putând fi introdus în alimentație de la vârsta de 6 luni, cel mai adesea sub formă de suc. Spre deosebire de fructul pasiunii, granadilla este lipsit de aciditate.
De la acest fruct se consumă doar semințele cu pulpa ce le învelește și se poate consuma ca atare sau sub formă de suc. De asemenea, se mai poate folosi la jleuri, plăcintă cu fructe sau în glazura pentru tort.
Rețete
Înghețată de granadilla
Ingrediente: 400 g pulpă de granadilla, 300 ml lapte de cocos, 80 g nucă de cocos răzuită, 50 g zahăr, 40 ml rom, sucul de la o lămâie. Preparare: Se mixează pulpa de granadilla, se adaugă zahărul, fulgii de cocos, romul, laptele și zeama de lămâie, apoi se mixează compoziția până devine omogenă, după care se pune la congelator. Din oră în oră, se scoate caserola cu înghețată și se amestecă pentru îndepărtarea acelor de gheață. Se păstrează la congelator timp de 12 ore înainte de a fi servită.
Smoothie cu granadilla, ananas și mango
Ingrediente: 1 cană cuburi de ananas, 1 cană cubulețe de mango, pulpa de la două fructe de granadilla, 1 cană de iaurt, fructe pentru ornat, mango, kiwi, căpșuni. Preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se amestecă până se obține consistența dorită, apoi se toarnă într-un bol și se ornează cu fructele dorite.
Spumă de granadilla
Ingrediente: 2 albușuri, 150 g zahăr, 300 g fruct granadilla. Preparare: Se bat albușurile spumă, se adaugă treptat zahărul și apoi pulpa de fructe; se bate cu mixerul până ce compoziția capătă o consistență tare, ca la bezele. Compoziția se împarte în boluri și se pune la frigider. Înainte de a fi servită se ornează cu diferite fructe sau frunze de mentă.