Grăsimile „trans“, factor de risc în depresie

Data: 03 Feb 2011

O alimentaţie bogată în grăsimi "trans" creşte riscul depresiei, pe lângă alte riscuri, consideră cercetătorii de la Canadian Obesity Net şi de la Universitatea Navarra, Spania, la capătul unui experiment de şase ani. Astfel, ei pun depresia pe seama consumului unei cantităţi mari de grăsimi "trans", adică hidrogenate. Voluntarii care au participat la experiment au urmat o dietă bogată în grăsimi saturate. La capătul experimentului, cercetătorii au înregistrat 657 de noi cazuri de depresie. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au luat în calcul şi obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul şi abuzul de alcool, dar şi vârsta, sexul, activitatea fizică, indicele masei corporale şi alţi factori de risc. Însă influenţa acestor factori a fost nesemnificativă în comparaţie cu aportul de grăsimi rele în alimentaţie. Prin contrast, uleiul de măsline şi grasimile polinesaturate, în care este bogat, spre exemplu, peştele, protejează de depresie.