Grâu suficient pentru consumul intern

Data: 19 Iulie 2022

Recoltatul grâului s-a realizat în proporție de peste 60% din suprafața cultivată, iar datele de până acum arată că România va avea asigurată în acest an cantitatea de grâu necesară consumului intern, chiar dacă producţiile vor fi mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei. Cele mai afectate de secetă sunt județele Vrancea, Galaţi şi Buzău.

Recoltarea orzului este aproape finalizată, producția din acest an fiind mai mică cu 20% față de anul trecut, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă. Producţia de orz s-a situat anul trecut la un nivel-record de 1,88 milioane tone, cea mai ridicată începând cu anul 2007.

Referindu-se la producția de grâu, Daea a precizat că „am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea, suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern. Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţă. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul”.

Potrivit oficialului, Vrancea este județul cel mai distrus de secetă, „deşi avem în proiect canalul Siret-Bărăgan, un obiectiv de investiţii foarte important care a îngheţat ca lucrare din 2020” și care „ar fi ajutat la irigarea a 475.000 de hectare”. Următoarele zone grav afectate de secetă sunt nordul judeţului Galaţi şi judeţul Buzău.

Printre măsurile luate de minister în sprijinul fermierilor aflați în dificultate, ministrul a anunțat programul „De trei ori subvenţii”, prin care agricultorii pot accesa, începând de mâine, 20 iulie, la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural, credite cu dobândă de doar 2%.

„În ce constă? Fermierul primeşte de la APIA adeverinţă conform căreia (se poate vedea, n.r.) ce drepturi are pentru suprafeţele pe care le cultivă”, a menţionat Daea, potrivit Agerpres. Adeverinţa arată valoarea subvenției atribuite anual de Uniunea Europeană şi este garanția ce va determina „angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă”. Dobânda practicată pentru creditul acordat prin noul program este fixă, de 2%.

O altă măsură, care trebuie aprobată de Comisia Europeană, este acordarea unui avans mai mare decât cel obișnuit, de 50% din totalul subvenţiilor pe suprafaţă.
De asemenea, Guvernul a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza la motorină. Banii vor ajunge la fermieri în următoarele două-trei zile. Suma totală este de 337 de milioane de lei.

Potrivit fostului ministru al agriculturii, Adrian Oros, abia în septembrie se va cunoaşte cu adevărat dimensiunea pagubei produse de secetă. Referindu-se la seceta din 2020, Oros a subliniat că au fost acordate 930 de milioane de lei despăgubiri, fiind calamitate 1,2 milioane de hectare. (C. Z.)