Grevă de avertisment în sănătate

Data: 25 Noiembrie 2013
Ieri, între orele 8:00 şi 10:00, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă de avertisment, fiind asigurate doar urgenţele medicale. Numărul protestatarilor a fost estimat la aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar din întreaga ţară, inclusiv medici, potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. 
 
În sistemul medical a fost ieri, timp de două ore, grevă de avertisment la care au participat asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, dar şi medicii, la nivelul ţării fiind estimat un număr de aproape 100.000 de protestatari, după cum a precizat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. Acesta a declarat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care s-au aflat în grevă. „Din păcate, ministrul sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut până acum de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare, cu excepţia Spitalului Judeţean Braşov, unde managerul i-a ameninţat pe protestatari“, declara ieri dimineaţă Marius Sepi.
 
De cealaltă parte, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la el au ajuns mai multe semnale potrivit cărora pacienţi din ţară au avut de suferit de pe urma acţiunii sindicaliştilor şi i-a îndemnat pe aceştia din urmă să se aşeze la masa negocierilor. „Păcat că unii pacienţi au suferit astăzi. Acesta este lucrul cel mai important, dar în acelaşi timp este un lucru bun că nu foarte mulţi pacienţi, ceea ce cred că una peste alta este o dovadă de înţelepciune. La această manifestare, în general, participă asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, pe bună dreptate, că au lefuri foarte mici. Eu înţeleg acest lucru, dar nu înţeleg alt lucru. În 2010, aceşti oameni au avut tăiate lefurile cu 25% şi n-au făcut grevă. Acum, când noi, în 2013, am reîntregit salariile, în care inflaţia este mai mică, se face grevă. Dar cum s-au descurcat trei ani, 2010-2012, cu lefuri tăiate 25%? E greu, e greu de aşteptat. Eu cred că oamenii au dreptate şi că viaţa lor este foarte grea, se descurcă foarte greu, ştiu asta, şi o înţeleg, dar nu putem, peste noapte, să rezolvăm ce nu s-a rezolvat în patru ani“, a spus Nicolăescu.
 
În cursul după-amiezii de ieri, negocierile se aflau în derulare, astfel că, în urma rezultatelor, sindicaliştii vor decide dacă vor merge până la greva generală programată să înceapă joi, 28 noiembrie. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a spus că Federaţia Sanitas este deschisă la orice negociere: „Din punctul nostru de vedere nu există nici o piedică. Suntem raţionali, nu am cerut nimic în plus decât ceea ce este în programul de guvernare pentru care USL-ul a fost votat, aşa că la orice oră telefoanele noastre sunt deschise“.
 
Negocierile au vizat discuţii pe marginea contractului colectiv de muncă din sistemul sanitar, obiectivul sindicaliştilor fiind condiţii mai bune de muncă pentru salariaţii din sistem. Principalele solicitări ale sindicaliştilor sunt alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, mărirea salariilor şi condiţii decente în spitale. (Oana Nistor)