Grevă generală în sistemul medical
Sindicaliştii din sistemul medical au decis ieri declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. În timpul grevei generale vor fi asigurate o treime din servicii, în general doar urgenţele.
Întreg personalul medical afiliat la Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas va intra în grevă generală pe termen nelimitat începând cu 28 noiembrie, reprezentanţii federaţiei anunţând că o grevă de avertisment va fi organizată în 25 noiembrie, între orele 8:00 şi 10:00. A doua decizie luată în unanimitate de Federaţia Sanitas este solicitarea demisiei ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, acesta făcându-se vinovat, în opinia sindicaliştilor, de actuala situaţie din sistemul românesc de sănătate. „Ministrul nu a rezolvat nimic din ce am cerut până acum şi solicităm implicarea de urgenţă a premierului să rezolve problemele din sănătate. Suntem deschişi să fim invitaţi la orice negociere care va rezolva problemele pe care noi le-am ridicat“, a explicat prim-vicepreşedintele organizaţiei sindicale Marius Sepi pentru Agerpres. În timpul grevei generale vor fi asigurate o treime din servicii, în general doar urgenţele. „Organizatorii cu conducerea spitalelor vor stabili treimea de servicii pe care trebuie să o asigurăm obligatoriu, în general se asigură doar urgenţele. Populaţia trebuie să fie liniştită... Nu ne îndreptăm împotriva lor şi îi aşteptăm alături de noi pentru că dânşii, pe bună dreptate, reclamă şi ei ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar“, a mai spus Sepi.
Reprezentantul Sanitas a menţionat că are mandat din partea medicilor pentru a face cunoscut că vor susţine în totalitate greva anunţată. „Vă asigur, şi am mandat şi din partea domnului Astărăstoae (Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România, n.r.), să vă spun că vor susţine în totalitate această grevă. Pot să transmit că dânşii sunt dispuşi să îşi întrerupă voluntar activitatea, asta înseamnă demisii în masă. Noi avem alte instrumente, Federaţia Sanitas poate organiza greve, nu s-a pus problema demisiilor în masă, dar medicii spun acest lucru“, a mai declarat Marius Sepi.
De asemenea, Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino“ a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public să-şi dea acordul pentru participarea la greva de avertisment şi la greva generală organizate în luna noiembrie de Federaţia Sanitas. „Având în vedere că guvernanţii au răspuns la demersurile noastre prin tăcere, că guvernanţii nu îşi asumă public responsabilitatea pentru subfinanţarea sistemului sanitar, că guvernanţii consideră că s-au achitat cu brio de rezolvarea revendicărilor profesioniştilor din sistemul sanitar, că prin politicile lor financiare aceiaşi guvernanţi creează premisele unei subminări a sănătăţii publice, la care noi, medicii, nu dorim să fim complici, nu ne rămâne decât o soluţie: greva“, a spus dr. Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino“.
Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate. (Oana Nistor)