Grijă pastorală pentru persoanele private de libertate

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 16 Ianuarie 2014

Cu prilejul sărbătorii Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru în Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Episcopia Tulcii, s-au desfăşurat ieri, 16 ianuarie, mai multe activităţi pentru persoanele private de libertate.

La Penitenciarul de maximă siguranţă din Tulcea, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în capela cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, informează Biroul de presă al Episcopiei Tulcii. La slujbă au participat deţinuţi şi cadre din conducere, cărora Preasfinţia Sa le-a vorbit în cuvântul de învăţătură despre înţelesurile eliberării în chip minunat de către îngerul Domnului a Sfântului Apostol Petru şi despre importanţa rugăciunii colective, a Bisericii pentru Apostolul aflat în temniţă. La sfârşit, cei prezenţi au primit daruri din partea Centrului eparhial, calendare şi iconiţe. Aceasta este cea de-a doua vizită a Preasfinţitului Visarion în decurs de o lună la această unitate unde se află închise aproape 1.200 de persoane.

Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în colaborare cu conducerea celor trei penitenciare din judeţele Galaţi şi Brăila, a organizat ieri un program liturgic, pastoral-misionar şi social-filantropic pentru persoanele private temporar de libertate. În Capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului Galaţi, un sobor de preoţi din municipiu, dar şi din slujirea socială au săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în prezenţa persoanelor private de libertate şi a cadrelor acestei instituţii. Prin implicarea parohiei gălăţene „Sfântul Antonie cel Mare“, care îşi sărbătoreşte hramul astăzi, au fost oferite deţinuţilor pachete cu alimente şi obiecte igienico-sanitare de primă necesitate. „Manifestări asemănătoare s-au desfăşurat şi la penitenciarul din municipiul Brăila, delegat fiind pr. protoiereu Gheorghe Marinescu, unde, după săvârşirea Sfintei Liturghii, persoanele private de libertate au susţinut un mic program cultural artistic de poezie cu tematică religioasă şi muzică psaltică. La final au fost înmânate diplome de merit persoanelor care s-au evidenţiat în activităţile religioase ale anului 2013. La Penitenciarul pentru minori şi tineri din Tichileşti, judeţul Brăila, 60 de minori de la regimul semideschis au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi, condus de pr. Ionel Rotaru, delegat eparhial, după care, în sala de festivităţi a instituţiei, a fost susţinută o prelegere cu tema «Taina Mărturisirii şi Taina Euharistiei în viaţa creştinului ortodox», urmată de discuţii libere. Şi în penitenciarele brăilene persoanele private de libertate prezente la manifestări au primit pachete cu alimente, obiecte de primă necesitate, calendare, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet“, a precizat pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi comunicare media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.