Gripă, viroză sau COVID-19? Riscul infectării simultane
Se apropie sezonul gripei, care anul acesta se va suprapune cu pandemia provocată de noul coronavirus. Gripa și orice infecție respiratorie scad capacitatea de apărare a organismului și astfel apare riscul unei a doua infecții, suprapusă cu cea gripală. Dacă infectarea cu noul coronavirus se produce pe fondul unei gripe sau al unei viroze, pe lângă efectele la nivelul plămânilor se poate ajunge chiar la infecții generalizate, leziuni cardiace și boli inflamatorii care pot afecta creierul, inima sau mușchii.
Pandemia actuală a izbucnit aproape de sfârșitul sezonului gripal trecut și nu există încă date suficiente pentru a avea o imagine exactă a modului în care organismul este afectat atunci când COVID-19 s-ar suprapune cu o altă infecție respiratorie. Epidemiologii americani citați de CNN avertizează că existența în paralel a celor două virusuri în organism crește riscul de apariție a insuficienței respiratorii. Aceasta nu înseamnă neapărat că plămânii ar înceta să funcționeze, dar scade dramatic cantitatea de oxigen din sânge și, implicit, pot să apară leziuni ale plămânilor și ale altor organe. Dacă nu se intervine la timp în insuficiența respiratorie acută, viața pacientului poate fi în pericol.
Cum putem preveni dubla infectare? Până la apariția unui vaccin sigur anti-COVID-19, soluția este vaccinarea antigripală, lucru subliniat și de medicul infecționist român Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș“ din București. Anul acesta, când va veni sezonul gripei, ne vom confrunta cu următoarele situații: diagnosticul va fi greu de pus, pentru că simptomatologia este asemănătoare, apoi, în cazul unei duble infecții, cu virus gripal și SARS-CoV-2, există o probabilitate mare ca pacientul să dezvolte o formă medie sau severă a bolii. În cazul pacienților care aveau oricum factori de risc, dacă nu sunt vaccinați și fac gripă, riscul este să dezvolte o formă severă de COVID-19, a explicat doctorul Marinescu.
Așadar, cum putem ști dacă ne confruntăm cu COVID-19, gripă sau viroză? Simptomele sunt destul de asemănătoare, prin urmare este dificil să se pună un diagnostic exact dacă nu se fac testele specifice. Atât gripa, cât și infecția cu noul coronavirus se pot manifesta, după caz, cu febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri în gât, dureri musculare, rinită sau nas înfundat. Uneori, aceste infecții pot avea printre simptome și stări de vomă sau diaree, mai mult în cazul copiilor. Contează și succesiunea în care apar simptomele specifice, potrivit cercetătorilor de la University of Southern California: răcelile încep cu dureri în gât, gripa cu tuse și strănut, iar COVID-19 cu febră. Această din urmă boală provoacă deseori pierderea gustului și a mirosului, spre deosebire de gripă. O altă diferență constă în modul de transmitere a virusului. Aproape jumătate dintre infectările cu noul coronavirus s-au produs prin transmitere de la persoane infectate, dar asimptomatice. De menționat că mulți dintre cei fără simptome sunt pre-simptomatici și mult mai contagioși înainte decât după apariția simptomelor, notează CNN.
Pentru a evita dublele infecții, pe lângă vaccinarea antigripală o măsură de protecție în plus este să purtăm masca. În emisfera sudică, unde pandemia s-a suprapus pe sezonul gripei și al virozelor, țările în care oamenii au purtat mască și au respectat măsurile de distanțare și de igienă au înregistrat, față de anii anteriori, cazuri mult mai puține de gripă și infecții virale. În Australia, de exemplu, cazurile de gripă confirmate prin teste de laborator au scăzut de la 61.000 în august 2019 la doar 107 în august 2020.
(Ileana Marin)