Gutuiul, un stimulent al poftei de mâncare
Gutuile proaspete, bogate în pectine şi taninuri, consumate într-o cură de două-trei fructe pe zi măreşte imunitatea organismului, prevenind virozele respiratorii şi stările de anemie, prin stimularea poftei de mâncare. Un amestec de fructe (gutui, mere şi morcov date pe răzătoare) se combină cu miere de albine şi se consumă ca mic dejun puternic vitaminizant.
Preparatele culinare din fructe proaspete (peltea, jeleu, gem, marmeladă, sirop, compot, lichior şi diferite mâncăruri cu carne) au o deosebită valoare nutritivă şi fortifiantă, ajutând în cazuri de diaree, dizenterie, hiperaciditate gastrică, indigestii, balonări, insuficienţă hepatică, enterite, enterocolite, tuberculoză pulmonară, guturai, astm, hemoroizi.
Sucul proaspăt din fructe are efecte foarte bune în caz de hepatită cronică, insuficienţă hepatică, enterocolită şi pentru vitaminizarea organismului.
Decoctul din fructe necurăţate de coajă (o gutuie tăiată în felii la un litru de apă) se fierbe până când apa scade la jumătate, se strecoară, se adaugă 50 g zahăr şi se foloseşte în tuberculoză pulmonară, indigestii, enterite acute, precum şi în gargare pentru laringite, faringite, gingivite, stomatite şi amigdalite.