Guvernul anulează unele datorii fiscale
Guvernul va anula obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi independente ca activităţi dependente, apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate, inclusiv diferenţele de TVA aferent veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală.
Va fi anulată şi obligaţia de plată a contribuţiei de asi-gurări sociale de sănătate, neachitată, dar numai pentru persoanele a căror bază lunară de calcul este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, aferent perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014.
Operaţiunea este prevăzută în proiectul de lege pregătit de Guvern şi aflat pe agenda şedinţei de miercuri, în primă lectură.
„Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi“, este procedura propusă de Executiv.
Va fi anulată şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014 şi neachitată, prevederile fiind aplicabile şi pentru anul fiscal 2015.
În document este amintit că organele fiscale au reconsiderat/reîncadrat veniturile reali-zate din desfăşurarea ca activitate independentă a unor profesii libere ca fiind venituri din activităţi dependente, pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate în diverse domenii, de liber-profesionişti (farmacişti, medici, ar-hitecţi, experţi contabili, consultanţi fiscali, evaluatori, executori judecătoreşti, avocaţi etc.) şi de persoanele fizice în domeniul drepturilor de autor.
Proiectul privind anularea unor obligaţii fiscale înregistrate până la 1 iunie, precum drepturi de autor şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate, va fi valabil atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, fără să se refere la plăţi de TVA sau de alte impozite, afirmă premierul Ponta. El a răspuns astfel întrebat de presă dacă „amnistia fiscală“ este pentru toată lumea sau numai pentru cei care au intentat un proces.
„Vreau să facem un moment T0, pentru că avem din urmă de ordinul a deja milioane de contribuabili, probleme cu contribuabili, legate de lucruri care vin din trecut, adică drepturi de autor, persoane fizice autorizate, independente, CASS şi aşa mai departe. Pentru toate acestea vreau să dăm o decizie prin care, ca amnistie, să ştergem trecutul, să fie momentul T0 1 iunie, de exemplu, de la care absolut toată lumea trebuie să plătească corect şi nu mai facem nici un fel de iertare pentru nimeni. (...) Avem foarte multe litigii şi ne costă mai mult să ne judecăm cu oamenii (...). Deci, toţi cei care se încadrează în aceste categorii vor beneficia“, a spus Ponta.
El a argumentat redactarea unui proiect de lege prin faptul că promovarea unei ordonanţe de urgenţă nu este permisă de Constituţie pe această temă, dar s-a declarat convins că proiectul va fi avizat de ambele camere ale Parlamentului în actuala sesiune, care se încheie la finele lunii iunie. (Oana Nistor)