Guvernul nu va plafona indemnizaţia de creştere a copilului

Un articol de: Oana Nistor - 07 Septembrie 2016

După ce, la 1 iulie, s-au mo­dificat condiţiile de acordare a indemnizaţiilor de creştere a copiilor, Ministerul Muncii (MM) anunță că au fost de­pă­şite estimările iniţiale, în­re­gistrându-se „un de­ze­chi­libru în distribuirea echitabilă a fondurilor”, motiv pentru care consideră că se impune o „dezbatere publică”. Cu toate acestea, Executivul nu va interveni pentru reglarea situației.

Limita minimă a indemnizaţiei în România este, de la 1 iulie, de 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 1.250 lei. În acelaşi timp, legea arată că indemnizaţia reprezintă 85% din totalul veniturilor din ultimele 12 luni, fără a exista o plafonare a sumelor primite, aşa cum se întâmpla anterior datei de 1 iulie 2016. Un studiu, realizat la solicitarea ministrului muncii, Dragoş Pîslaru, arată însă o creştere a impactului bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie cu 20 milioane de lei mai mult faţă de estimarea iniţială. Reprezentanţii MM subliniază că, la doar o lună „de aplicare a măsurii, adoptată în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata indemnizaţiei de creştere a copilului”.

Potrivit datelor ministerului, o cotă de numai 0,17% din totalul celor 142.990 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC), adică 242 de persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar o indemnizaţie ce ajunge la echivalentul în lei a 35.000 de euro. Este vorba despre un bărbat din Sibiu, patronul mai multor firme, care a încasat, pentru luna iulie, suma de 160.000 de lei în cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului. O sumă mare a încasat și o persoană din București, 94.000 de lei, dar și o alta din Constanţa, 75.000 de lei. Fiind foarte mare, indemnizaţia părintelui din Sibiu a fost suspendată, ieri, în urma unui control al MM. Plecând de la aceste situaţii, ministrul Dragoş Pîslaru a adus în discuţie necesitatea unei dezbateri publice. „Nu există nici o altă versiune decât aceea că am vrut ca această informaţie să nu fie ţinută sub preş, cum se făcea de obicei, ci să fie făcută public. Este firesc să încep cu o realitate, cu nişte date, şi datele trebuie dezbătute de forul care a iniţiat acest proiect”, a declarat ministrul în cadrul unei emisiuni TV.

Actualul Guvern nu va tăia şi nici nu va plafona indemnizaţia pentru creşterea copilului, a declarat ministrul, forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri fiind Parlamentul, cel care a iniţiat legea. De asemenea, Pîslaru a subliniat că, în momentul de faţă, trebuie văzut dacă măsura, aşa cum a fost ea gândită, duce la creşterea natalităţii sau există şi alte soluții ce ar putea fi adoptate. „În acest moment, singurul lucru pe care trebuie să-l punem pe masă, şi nu noi, ci întreaga societate, prin Parlament, ca for legislativ, este dacă măsura în sine, aşa cum a fost ea gândită, duce la creşterea natalităţii în mod eficient sau există alte lucruri care ar putea fi făcute”, a precizat ministrul muncii.

Aproape 143.000 de dosare au fost depuse la agenţia naţională şi la agenţiile teritoriale de plăţi şi inspecţie socială, după data de 1 iulie, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere şi îngrijire a copilului (ICC), în jur de 10% din acestea fiind depuse de către bărbaţi, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.