Hipertensiunea arterială și diagnosticarea
Hipertensiunea arterială se află la originea celor mai multe decese de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră. De cele mai multe ori este diagnosticată tardiv, pentru că mulți dintre hipertensivi nici nu știu că au această problemă. Controlul periodic, chiar și în absența unor simptome, poate preveni apariția unor complicații severe care pot duce la invaliditate sau chiar la deces.
Nedepistată la timp, netratată sau tratată incorect, această afecțiune provoacă multiple complicații grave, dintre care cele mai de temut sunt accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Din păcate, deși există medicamente accesibile pentru tratarea hipertensiunii, rata de control al bolii este mult prea mică. Doar 30% dintre pacienții hipertensivi aflați sub tratament au, în mod constant, valori normalizate ale tensiunii arteriale, adică sub 140/90 mmHg, potrivit unui comunicat al Societății Române de Hipertensiune dat publicității cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, marcată în fiecare an la 17 mai.
Pentru menținerea în limitele normale a tensiunii arteriale, medicii recomandă exerciții fizice timp de o jumătate de oră pe zi, de cel puțin trei ori pe săptămână, o alimentaţie variată, bogată în fructe și legume, un consum de sare de cel mult 6 grame/zi, menținerea unei greutăți corporale normale sau scăderea în greutate.
Cei care nu se știu hipertensivi ar trebui să facă totuși un control medical cel puțin o dată pe an, iar cei care au fost deja diagnosticați cu hipertensiune arterială trebuie să-și facă acest control ori de câte ori este nevoie până la optimizarea tratamentului și, ulterior, la intervale de 6 luni sau 1 an.
Este de asemenea foarte important ca pacienții să respecte schemele de tratament stabilite de medic. Întreruperea sau reducerea dozelor fără avizul medicului poate fi extrem de periculoasă. Aceste medicamente sunt foarte eficiente pentru prevenirea infarctului miocardic sau a accidentelor vasculare cerebrale.
În contextul epidemiologic actual, specialiștii Societății Române de Hipertensiune dau asigurări pacienților că medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale nu cresc riscul de infectare cu noul coronavirus și nu agravează infecția. Un studiu publicat recent de revista „New England Journal of Medicine” arată că, indiferent de tratamentul aplicat împotriva virusului SARS-CoV-2, administrarea în paralel a medicamentelor obișnuite utilizate în hipertensiunea arterială nu a determinat o creștere substanțială a riscului ca pacientul să evolueze spre forma severă a infecției cu coronavirus.
(Ileana Marin)