Hipotermia de apartament, pericolul zilelor geroase
În această perioadă a anului cu temperaturi scăzute în multe zone ale țării, persoanele vârstnice și cele imobilizate la pat, având afecțiuni medicale, au riscul cel mai ridicat de a face așa-numita hipotermie de apartament, dacă locuința nu este încălzită corespunzător.
Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, a explicat într-un interviu pentru DCmedical care sunt simptomele hipotermiei de apartament și cum putem ajuta persoanele expuse acestui risc.
Hipotermia se instalează atunci când corpul, expus mai mult timp la temperaturi, pierde căldură mai repede decât reușește să o producă. Chiar dacă temperaturile din apartament nu sunt foarte scăzute, dacă ele sunt menținute pe termen lung, iar persoana este imobilizată apar semnele de hipotermie: parestezii, amorțeli, senzație intensă de frig, frisoane, tremurături, respirație superficială, vorbire dificilă, gândire îngreunată, prăbușire tensională, puls slab, comă și deces.
Medicul atrage atenția că pericolul este mare mai ales în cazul persoanelor care iau medicamente cu efect sedativ, fiind printre cele mai expuse. El recomandă să păstrăm permanent legătura prin telefon cu persoanele vârstnice sau imobilizate. Asigurați-vă că totul este în regulă cu acești oameni și că au la îndemână o sursă de căldură eficientă. Mulți dintre cei aflați într-o astfel de situație au fost descoperiți în casă după zile întregi, căzuți, cu fracturi de șold sau fracturi de bazin care le limitau mobilitatea și, din păcate, au fost și cazuri de deces. (I. M.)