Hirotesia noii stareţe de la Mănăstirea Războieni
Ieri, 7 decembrie 2012, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit la Mănăstirea Războieni din judeţul Neamţ slujba de hirotesie întru stareţă a stavroforei Olimpiada Neacşu.
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent ieri la Mănăstirea Războieni din judeţul Neamţ, unde a oficiat slujba Sfintei Liturghii în sobor de preoţi şi diaconi, după care a săvârşit slujba de hirotesie întru stareţă a stavroforei Olimpiada Neacşu.
La final, IPS Teofan a rostit un scurt cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre responsabilitatea stăreţiei. "Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim la Mănăstirea Războieni, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia unui eveniment important din viaţa acestei obşti. După retragerea la mănăstirea de metanie a maicii stareţe Acachia, obştea Mănăstirii Războieni este chemată să continue şi să intensifice, prin noua stareţă numită, lucrarea începută, să o adâncească şi să o întărească, pentru ca această sfântă mănăstire, împreună cu celelalte aşezări monahale, să formeze lanţul cetăţilor de mântuire pentru sufletele monahilor şi monahiilor ce vieţuiesc în ele, dar şi pentru mângâierea sufletească a credincioşilor laici. Rugăm pe Dumnezeu să-i dăruiască noii stareţe Olimpiada putere să menţină candela credinţei aprinsă, rugăciunea puternică şi rânduiala pe care ne-au dat-o nouă Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Benedict de Nursia, Sfântul Pahomie cel Mare, Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, Sfântul Paisie Velicicovski, preacuviosul părintele nostru Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria şi cei asemenea lor, care s-au aplecat asupra a ceea ce trebuie să fie viaţa călugărească".
Mai multe detalii despre numirea şi profilul noii stareţe a Mănăstirii Războieni ne-a oferit arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor: "În timpul regimului comunist, ca multe alte aşezări monahale, Mănăstirea Războieni a fost închisă şi multe din chilii au fost lăsate să se ruineze. La scurt timp după redeschiderea ei, stavrofora Olimpiada, noua stareţă a Mănăstirii Războieni, a fost trimisă de la Văratec, mănăstirea de metanie, să întărească mica obşte ce purta durerile renaşterii mănăstirii. Anul 1996, al prăznuirii a 500 de ani de la ctitorirea mănăstirii, a fost pentru stavrofora Olimpiada încărcat de grija pregătirilor marii sărbători, dar şi de bucuria închegării obştii. Acum, după mulţi ani de osteneală şi ascultare, ani în care obştea s-a întărit şi s-a mărit, stavrofora Olimpiada preia toiagul de stareţă cu nădejdea ca şi în această grea ascultare să aducă roadă binecuvântată şi bineplăcută lui Dumnezeu şi oamenilor."
Mănăstirea Războieni a fost construită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare în anul 1496, la 20 de ani de la Bătălia de la Valea Albă (1476), întru pomenirea oştenilor moldoveni căzuţi în acea luptă. Ea se află la o distanţă de 26 km de oraşul Piatra Neamţ, în satul Războieni şi îi are ca şi ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi de Biserica noastră în data de 8 noiembrie.