Hirotesie în Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 25 Noiembrie 2015

În Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, Prea­fe­ricitul Părinte Daniel, Patri­arhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit ieri rânduiala hirotesiei întru iconom stavrofor a părintelui Nicolae Tănase, parohul bisericii din localitatea prahoveană Valea Plopului. Totodată, părintele Nicolae Tănase a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru clerici.

După slujba de hirotesie, părintele Nicolae Tănase a primit Gramata de promovare în rang, crucea pectorală, brâul roșu și be­der­nița. 

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe părintele Nicolae Tănase „pentru activitatea filantropică deosebită pe care o desfășoară la Parohia Valea Plopului, dar și pentru multa lucrare misionară în țară și în străinătate, întrucât este foarte adesea invitat să dea mărturie despre credința și învățătura ortodoxă despre familie, mai ales, despre copii ca dar al lui Dumnezeu pentru Biserică și societate, și, desigur, pentru toată lucrarea sa misionară, filantropică și duhovnicească. Dorim ca Bunul Dumnezeu să îi dăruiască, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Gură de Aur, aceeași râvnă duhovnicească și aceeași dragoste pentru mântuirea oamenilor și mai ales pentru ajutorarea celor aflați în suferință și în nevoi”. Preafericirea sa a arătat că Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ este deosebit de semnificativ, mai ales în acest An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii: „Este un prilej de pre­țui­re, de bucurie și de încurajare. Când se primește o distincție, se arată o re­cu­noș­tință, dar și o spe­ranță de c­ontinuare; recunoștință pentru lucrarea săvârșită deja și spe­ranță pentru continuarea lucrării spre binele Bisericii și spre slava Preasfintei Treimi”.
Părintele Nicolae Tănase ne-a vorbit despre îndemnul la filantropie pe care ni-l adresează Biserica în societatea cotidiană: „Este o zi deosebită, însemnată, surprinzătoare și, așa cum Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus, este marcarea unui trecut și începutul unei noi etape în care sperăm să continuăm acest îndemn al Bisericii, această obligație a noastră de a oferi creștinilor din parohie, și nu numai, îndemnuri spre ceea ce este necesar astăzi: filantropia caracteristică Bisericii, pe care ea a inițiat-o și a practicat-o de 2.000 de ani încoace. Găsim în aceste momente un îndemn și o obligație pe mai departe într-o conjunctură în care se află societatea noastră, desigur cu mulțumiri și cu dorința de a continua și a face mai bine”.