Hirotesii în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale
Unsprezece clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor care au promovat examenul de duhovnicie au fost hirotesiți ieri, 10 aprilie, întru duhovnic. Slujba de hirotesie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a hirotesit întru protosinghel, iconom stavrofor, iconom și sachelar mai mulți clerici din eparhie care au fost promovați în rang.
La slujbele din Paraclisul istoric au participat pr. Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc, și arhim. Nectarie Șofelea, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de hirotesie întru duhovnic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre puterea apostolică de a lega și dezlega păcatele oamenilor, oferită de Mântuitorul Hristos ucenicilor Săi la scurt timp după Învierea Sa din morți și transmisă ulterior de aceștia sfinților ierarhi, apoi unor duhovnici înaintați în vârstă din mănăstiri și abia mai târziu preoților de mir cu o anumită experiență dobândită nu doar din cărți, ci de la alți duhovnici mai experimentați. „Slujirea de părinte duhovnicesc este o lucrare sfântă și mare, pentru că prin duhovnic noi înnoim viața celor care se pocăiesc pentru păcate, doresc să pună început bun și să crească duhovnicește. Duhovnicul nu este o mașină de dezlegat păcate, ci învățător, judecător și medic. Canonul 102 de la Trulan spune că duhovnicul trebuie să fie ca un medic care știe să folosească și medicamente mai amare, și mai dulci, cu rigurozitate și cu iconomie, având același scop: nu de a încuraja păcatul, ci de a-l ajuta pe om să-și schimbe viața. Această înțelepciune a Sfinților Părinți de la Sinodul 6 Ecumenic este rezultatul experienței. La început, duhovnicul era considerat doar un fel de judecător, care judecă și dă o sentință, o anumită epitimie sau aplică o metodă de îndreptare. Apoi s-a văzut că el nu are doar o atitudine de judecător, ci este și un părinte vindecător de suflete, un medic”, a spus Preafericirea Sa. Patriarhul României a vorbit apoi despre înțelepciunea Sfinților Părinți din secolul al 7-lea, participanți la Sinodul 6 Ecumenic din 680-681, care au numit păcatul o boală a sufletului, pentru ca la Sinodul Trulan din 692 să-l numească pe preotul duhovnic medic, doctor de suflete sau părinte duhovnicesc vindecător. „Această slujire presupune ca fiecare persoană să fie tratată cu foarte multă atenție. Deși cunoaștem canoanele, ele nu se aplică tuturor în mod automat, ci se ține seama de vârstă, de context, de înaintarea fiecăruia în viața spirituală. Unii sunt mai râvnitori, alții mai delăsători și important este să nu-i ducem pe oameni nici la deznădejde, cu asprime prea mare, nici la delăsare duhovnicească, prin îngăduință prea mare. Trebuie evitate atât deznădejdea, cât și delăsarea duhovnicească”, a îndemnat Patriarhul României.
După slujbă, preoții au primit certificatul de hirotesie întru duhovnic, câte o cruce de binecuvântare și un Aghiasmatar. Cei zece preoți de mir duhovnici au primit din partea Patriarhului României și cartea de cult „Slujba Logodnei și Cununiei”, iar ieromonahul hirotesit întru duhovnic a primit o Psaltire.
Nouăsprezece clerici au fost promovați în rang
În continuare, nouăsprezece clerici care au fost promovați în rang au fost hirotesiți de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Ierom. Hrisant Bache și ierom. Iachint Vardianu, ambii viețuitori ai Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, au fost hirotesiți protosingheli. Hirotesia întru iconom stavrofor au primit-o pr. Daniel Ioan Chilan (Parohia Strejnicu, Protoieria Ploiești Sud), pr. Ioan Alexandru Ciucă (Parohia Roșu, Protoieria Ilfov Sud), pr. Ion Valentin Cruceru (Parohia Ungureni, Protoieria Urlați), pr. Lucian Alexandru Cursaru (Parohia Drajna de Jos, Protoieria Vălenii de Munte), pr. Constantin Mușat (Parohia Bobolia, Protoieria Câmpina), pr. Eduard Valentin Toader (Parohia „Sfânta Sofia”, Protoieria Sector 1 Capitală). După rugăciunea de hirotesie, părinții protosingheli și iconomi stavrofori au primit gramata de promovare în rang și semnele distinctive: crucea pectorală, brâul roșu și bedernița.
Pr. Constantin Ariciu (Parohia Izvoarele, Protoieria Vălenii de Munte), pr. Valentin Boboiescu (Parohia „Sfânta Sofia”, Protoieria Sector 1 Capitală), pr. Victor Georgian Cojocaru (Parohia Matița, Protoieria Vălenii de Munte), pr. Mihail Andrei Colotelo (Parohia Dumitru Apostol, Protoieria Ploiești Sud), pr. Mihai Cucoș (Cimitirul Berceni 2, Protoieria Sector 4 Capitală), pr. Nicolae Gavrilă (Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, Protoieria Sector 3 Capitală), pr. Costel Hăbelea (Parohia Boteanu Ienii, Protoieria Sector 1 Capitală), pr. Corneliu Florin Pârvu (Parohia Mireș, Protoieria Urlați) și pr. Petroni Virgil Tănase (Parohia „Sfinții Voievozi”, Protoieria Urlați) au primit hirotesia întru iconom, gramata de promovare în rang și semnele distinctive: brâu roșu și bederniță.
Pr. Bogdan Ionuț Burghiu (preot militar în cadrul MApN) și pr. Toma Dumitru (Parohia Bâra, Protoieria Ploiești Sud) au primit hirotesia întru sachelar, cu gramată de promovare în rang și semnul distinctiv: brâu albastru.