Hirotesii întru duhovnic la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale
Cincisprezece preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor care au promovat examenul de duhovnicie au primit ieri, 2 decembrie, hirotesia întru duhovnic. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale.
În cuvântul de învăţătură adresat preoţilor, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că lucrarea de părinte duhovnicesc este un mare dar de la Dumnezeu, precum şi o mare responsabilitate. „Harul a venit prin Iisus Hristos, iar harul pe care Mântuitorul l-a dăruit Sfinţilor Săi ucenici şi apoi, prin ei, urmaşilor lor, care sunt episcopii, este harul întregii Sfinte Treimi. Acest har ne descoperă dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea sau comuniunea Sfântului Duh (...). Dragostea lui Dumnezeu Tatăl s-a arătat prin iubirea jertfelnică a Fiului Care S-a făcut ascultător până la moarte şi încă moarte pe cruce (Filipeni 2, 8). Mântuitorul Iisus Hristos, Noul Adam, vindecă şi ridică pe vechiul Adam, care a păcătuit prin neascultare de Dumnezeu, prin nepostire sau neînfrânare şi prin nepocăinţă”, a arătat Preafericirea Sa.
În continuare, Părintele Patriarh Daniel a precizat că preotul duhovnic nu este un judecător şi dezlegător de păcate, ci el este şi un îndrumător duhovnicesc pentru creşterea spirituală a credincioşilor care se spovedesc. „Duhovnicul nu este doar un judecător care judecă şi absolvă sau iartă în baza pocăinţei, ci el este şi un vindecător de patimi. Dezlegarea de păcate nu este în mod automat şi vindecarea de patimi, de aceea, începând cu secolul al 5-lea a început să fie accentuată nu doar puterea de a dezlega păcatele oamenilor, ci şi priceperea preotului duhovnic de a elibera de patimi, de a face să crească duhovniceşte, pozitiv, sufletul omului care se pocăieşte. Astfel, în canonul 102 de la Sinodul Trulan din anul 692 se spune că duhovnicul este ca un medic. Nu s-a spus că el este ca un judecător, ci ca un medic. Sfinţii Părinţi au folosit această comparaţie explicând că duhovnicul trebuie să cunoască, asemenea medicului, atât folosirea medicamentelor amare, cât şi a celor mai dulci, adică şi asprimea, şi îngăduinţa. Se cere astfel o înţelepciune a maturităţii duhovniceşti, evitând deodată o atitudine prea aspră şi una prea îngăduitoare”, a spus Patriarhul României.
Lista preoţilor care au promovat examenul de duhovnicie
Clericii care au primit hirotesia întru duhovnic sunt: ierom. Nectarie Lipianu de la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Jercălăi, Prahova; pr. Ştefănel Bădescu de la Parohia Mehedinţa, Protoieria Urlaţi, Prahova; pr. Alexandru-Mihai Bărbuceanu de la Parohia Valea Cucului, Protoieria Urlaţi, Prahova; pr. Gheorghe Cinar de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului”-Rona de Sus, Vicariatul Ucrainean, Maramureș; pr. Cristian Filiuţă de la Parohia Militari III, Protoieria Sector 6 Capitală; pr. Adrian Georgescu de la Capela Academiei de Fotbal FCSB, Protoieria Sector 4 Capitală; pr. Vladimir-Clement Malcovici de la Parohia „Sfântul Petru Movilă”, Vicariatul Ucrainean; pr. Bogdan-Mihail Mărcuceanu de la Parohia Roşi, Protoieria Ilfov Sud; pr. Tarcisius Iulian Laurenţiu Movileanu de la Parohia Dâmbu, Protoieria Câmpina, Prahova; pr. Silviu-Andrei Neacşu de la Parohia „Sfinţii Voievozi”-Ploieşti, Protoieria Ploieşti Nord; pr. Alexandru Palcău de la Parohia „Uniunea Voluntarilor”, Protoieria Ilfov Nord; pr. Dan-Emanuel Pufulete de la Parohia Valea Anei, Protoieria Vălenii de Munte, Prahova; pr. Mihai Sfarghie de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Reşedinţa Patriarhală; pr. Ştefan Sfarghie de la Parohia Zlătari, Protoieria Sector 3 Capitală, şi pr. Alexandru Bogdan Stoica de la Parohia Drajna de Sus, Protoieria Vălenii de Munte, Prahova.