Hirotesii întru duhovnic la Reședința Patriarhală
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a hirotesit întru duhovnic miercuri, 29 noiembrie, 11 preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor care au primit recent Sfânta Taină a Preoției și au promovat examenul de duhovnicie. Slujba a fost săvârșită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de hirotesie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat responsabilitatea părintelui duhovnicesc pentru creșterea în viața spirituală a păstoriților săi, iertarea de păcate fiind „deschiderea porților mântuirii”: „Această hirotesie vă dă dreptul să exercitați slujirea apostolească și duhovnicească, și anume aceea de a lega și a dezlega păcatele celor care se spovedesc, mărturisesc păcatele lor și cer iertare de la Dumnezeu pentru ele. Aici vedem că această putere de a lega și dezlega păcatele a fost dată de Mântuitorul Iisus Hristos în ziua primă a Învierii Sale. Această putere de a ierta păcatele oamenilor este dăruită de Hristos Domnul, Capul Bisericii, pentru că este deschiderea porților mântuirii. Fără iertarea păcatelor nimeni nu poate intra în Împărăția cerurilor, pentru că nimic necurat nu intră în ea. Iertarea de păcate, care se dăruiește prin pocăință și prin mărturisirea păcatelor în fața duhovnicului, este deschiderea ușilor Raiului”.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că preotul duhovnic este și un vindecător al rănilor sufletești. „Duhovnicia este o lucrare sfântă, dumnezeiască, ce presupune pregătire teologică prin cunoașterea credinței, dar și cunoașterea rânduielilor bisericești liturgice și canonice. De aceea, canonul 102 de la Sinodul Trulan spune că preotul trebuie să fie ca un medic care vindecă suflete și nu trebuie să fie nici prea aspru, nici prea îngăduitor, ci să găsească un echilibru între a îndemna pe om la pocăință și a-i dărui speranța iertării păcatelor și un început nou în viață. În primele secole, până în secolul al 7-lea, s-a pus accentul foarte mult pe puterea de a lega și dezlega. Abordarea a fost mai juridică. Începând cu acest canon, se vede o trecere de la accentul juridic la cel medicinal, vindecător. El nu este un simplu dezlegător de păcate, ci el este un părinte duhovnicesc și un medic care a învățat să vindece rănile sufletului, care sunt produse de păcate, de greșeli. Când omul păcătuiește, el rănește sufletul său, fie în raport cu Dumnezeu, fie în raport cu semenii. Păcatul este o rană, o boală. Împărtășirea se dă și spre vindecarea sufletului și a trupului, nu numai pentru iertarea păcatelor, ci și pentru tămăduire. Aici este o întreagă pedagogie. Așa cum un medic învață toată viața și sporește în înțelepciune în baza experienței cu vindecarea multor bolnavi, tot așa și duhovnicul sporește în maturitatea lui duhovnicească prin faptul că a lucrat cu oamenii și i-a îndreptat. Acest examen este un început bun, dar toată viața se învață din cărțile Sfintei Scripturi și din experiența sfinților, mai ales a acelora care ei înșiși au fost mari rugători”, a reliefat Preafericirea Sa.
Lista preoților care au primit hirotesia întru duhovnic
Preoții care au promovat examenul de duhovnicie, primind hirotesia întru duhovnic, sunt:
- pr. Gabriel Burtescu, Parohia Moara Nouă, Protoieria Ploiești Nord;
- pr. Cristian-Valentin Colibă, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Protoieria Sector 5 Capitală;
- pr. Tonel-Viorel Comișan, Parohia „Sfântul Silvestru”, Protoieria Sector 2 Capitală;
- pr. Ioan-Mihai Drăgan, Mănăstirea Cernica;
- pr. Ioan Hlihor, Parohia Progresul 2, Protoieria Sector 5 Capitală;
- pr. BogdanAlexandru Mare, Parohia Azuga 1, Protoieria Câmpina;
- pr. Remus-Mihail Ioniță, Parohia Bobești, Protoieria Ilfov Sud;
- pr. Vlăduț-Florin Mache, Parohia Sitaru, Protoieria Ilfov Nord;
- pr. Nicolae Mogage, Parohia „Sfântul Nicolae”-Dintr-o Zi, Protoieria Sector 1 Capitală;
- pr. Teodor Preda, Parohia Bălteni Cocioc, Protoieria Ilfov Nord;
- pr. Iulian-Sorinel Toma, Parohia Gornet Cricov, Protoieria Urlați.
Acestora, Patriarhul României le-a oferit Certificatul de absolvire a examenului de duhovnicie, o cruce de binecuvântare și un Molitfelnic, precum și câte un pachet cu un exemplar din Ceaslovul mic și din volumele „Îndemnuri și rugăciuni pentru spovedanie și împărtășanie” și „Ești ceea ce trăiești. Câteva date recente din neuroștiințe și experiențele duhovnicești ale Filocaliei”, semnat de arhid. Adrian Sorin Mihalache.