HOSPICE Casa Speranţei a deschis un nou centru paliativ pentru copii
Cu convingerea că „îngrijirea paliativă este un drept al omului”, HOSPICE Casa Speranţei a inaugurat, ieri, 18 mai, o nouă secţie de pediatrie cu servicii integrate pentru copiii suferinzi de boli incurabile, în cadrul Centrului de îngrijire paliativă din Bucureşti.
Organizaţia neguvernamentală HOSPICE Casa Speranţei - înfiinţată în 1992, la Braşov, de britanicul Graham Peroll, cu scopul introducerii şi dezvoltării serviciilor specializate de îngrijire pentru bolnavii incurabili în stadii avansate - a deschis ieri noua secţie de pediatrie cu servicii integrate. Aceasta are o capacitate de opt paturi şi include un centru de zi, un cabinet de consultaţii, o sală de stimulare multisenzorială, un cabinet de explorări funcţionale şi o sală de kinetoterapie. De asemenea, în cadrul aceleiaşi secţii se regăsesc şcoala HOSPICE, cu activităţi educaţionale concepute individualizat, scopul fiind creşterea autonomiei personale şi a stimei de sine, precum şi o echipă de îngrijire la domiciliu sau în spitale partenere.
Secţia acoperă o arie largă de afecţiuni, precum afecţiuni incurabile pentru care tratamentul curativ este fezabil, dar poate eşua; afecţiuni în care moartea prematură este inevitabilă şi unde pot exista perioade de tratament intensiv îndelungat; afecţiuni progresive fără opţiuni de tratament curativ, în care tratamentul este exclusiv paliativ şi poate dura mulţi ani; afecţiuni ireversibile, dar nonprogresive, cu nevoi medicale complexe, care pot duce la complicaţii şi probabilitate de deces prematur. „Pacienţii şi familiile lor sunt principala noastră grijă şi pentru ei am decis să deschidem noua secţie de pediatrie. Ne dorim ca prin acest centru să creştem eficienţa îngrijirii în rândul copiilor care suferă de boli incurabile şi limitatoare de viaţă, să oferim servicii de calitate unui număr cât mai mare de pacienţi, dar şi să accentuăm conştientizarea nevoilor lor speciale”, afirmă Alexandru Pădureanu, director executiv HOSPICE Casa Speranţei. Acesta adaugă că noua secţie a fost gândită ca un proiect sustenabil pe termen lung şi că s-au demarat deja operaţiunile pentru obţinerea de noi finanţări. Costurile acestui proiect se ridică la 610.000 de euro, pe o perioadă de doi ani. 75% din această sumă a fost acoperită de o multinaţională cu activitate în România, iar restul de bani va fi asigurat de HOSPICE Casa Speranţei.
Personalul medical şi nemedical care va deservi centrul de îngrijire pentru copiii din Bucureşti va fi format iniţial din doi medici, cinci asistente şi o asistentă-şefă, şase infirmiere, un psiholog, un psihoterapeut, un psihopedagog şi un kinetoterapeut. La acest moment, HOSPICE Casa Speranţei îngrijeşte, în Bucureşti, 220 de copii care suferă de boli incurabile şi limitatoare de viaţă. Numărul pacienţilor va creşte cu 50%, în următorii doi ani, când noua secţie de pediatrie va funcţiona la capacitate maximă, după cum susţin reprezentanţii organizaţiei non-profit. De serviciile noului centru beneficiază nu doar pacienţii copii, ci şi familiile acestora, prin servicii de parenting, consiliere psihoemoţională şi spirituală, precum şi sprijin social.
Din 1992 şi până în prezent, HOSPICE Casa Speranţei - care este prima organizaţie de caritate neguvernamentală, cea mai mare unitate de acest fel din România și centru de excelenţă pentru Europa de Est în domeniul îngrijirii paliative, potrivit descrierii fundaţiei - a îngrijit peste 20.000 de copii şi adulţi afectaţi de boli incurabile. În Bucureşti, doar 7% dintre bolnavii de cancer beneficiază de îngrijiri paliative, conform datelor HOSPICE Casa Speranţei, iar o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că Bucureştiul ar avea nevoie de un număr de 230 de paturi dedicate serviciilor de tip hospice.