Hram binecuvântat la Mănăstirea Techirghiol
Începând de marţi seara, Mănăstirea „Sfânta Maria“ din Techirghiol a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din toată ţara care au venit la malul mării pentru a se închina Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prăznuind sfântă Adormirea sa. Aici, la mănăstirea unde până nu de mult s-a nevoit părintele Arsenie Papacioc, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost adusă, cu ocazia hramului, icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti.
În toate aceste zile, sfântul aşezământ monahal a fost învăluit de lumină şi de rugăciune. Oameni din toată ţara au venit special pentru a se împărtăşi duhovniceşte din frumuseţea sărbătorii şi pentru a aduce prinos de rugăciune Sfintei Născătoare de Dumnezeu în ziua în care am sărbătorit sfânta sa Adormire. Toţi cei care au venit la mănăstire au trecut şi pe la mormântul părintelui Arsenie şi cu smerenie au făcut închinăciuni. I-au lăsat câte o floare la căpătâi, iar drept răsplată au primit binecuvântarea părintelui, care zâmbeşte binevoitor din tabloul aşezat la mormânt.
Oamenii s-au închinat în tihnă la icoana „Prodromiţa“, care a fost aşezată într-un baldachin în toată această perioadă. Potrivit părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, care a însoţit icoana de la Bucureşti la Techirghiol, cei care doresc să mai vină în acest loc binecuvântat de Dumnezeu pot să se închine acestei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului până luni, 19 august.
Atmosfera din această perioadă a fost una duhovnicească deosebită, credincioşii având posibilitatea să participe la slujbe de dimineaţă şi până seara. De marţi seara, când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromiţa“ a fost întâmpinată la Mănăstirea Techirghiol de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, rugăciunile nu au contenit să se audă în întreg complexul monahal.
Seara, când a întâmpinat icoana, Patriarhul României a explicat de ce a fost adusă icoana aici, la Techirghiol.
„Ne-am gândit că este bine ca la această sărbătoare mare să aducem icoana Maicii Domnului «Prodromiţa» la Mănăstirea Maicii Domnului din Techirghiol, care este stavropighie patriarhală. Aici, maicile se nevoiesc cu o mulţime de lucrări duhovniceşti, liturgice, dar şi cu primirea pelerinilor şi a pacienţilor care vin pentru tratament balnear şi pentru înnoire duhovnicească. Maica Domnului îi ajută pe cei bolnavi, săraci, singuri, abandonaţi, uitaţi, pe cei pe care nu-i mai iubeşte nimeni, dar pe cei pe care ea îi iubeşte cu iubire smerită de mamă milostivă. Prezenţa icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa» în aceste zile aici este un semn de binecuvântare şi încurajare atât pentru obştea de maici a Mănăstirii «Sfânta Maria» - Techirghiol, cât şi pentru credincioşii pelerini care vin în această mănăstire ca să se roage, să se închine şi care doresc să simtă ajutorul, bucuria şi pacea pe care Maica Domnului, prin rugăciunile ei, le revarsă asupra lor“, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Miercuri seară, la mănăstire a fost săvârşită slujba Privegherii, la finalul căreia mulţimea numeroasă de credincioşi a cântat, împreună cu preoţii slujitori şi cu maicile de la mănăstire, Prohodul Maicii Domnului, după care au înconjurat bisericuţa de lemn din curtea mănăstirii. Când întunericul s-a revărsat peste malul mării, întreaga curte a mănăstirii era luminată de sute de lumânări din mâinile credincioşilor veniţi la Priveghere. Slujba a fost săvârşită de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din Administraţia patriarhală, de preoţii slujitori ai mănăstirii şi preoţi din parohiile din apropierea aşezământului monahal.
Liturghie arhierească în ziua hramului
În ziua Adormirii Maicii Domnului, hramul acestei mănăstiri iubite de pelerini, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, între care şi trei preoţi din Republica Moldova. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. „Ascultarea Cuvântului şi răspunsul dat Cuvântului prin fapte bune şi mulţumire înseamnă a pune ca temelie a vieţii legătura omului cu Dumnezeu. Toate celelalte activităţi au sens şi valoare dacă se adaugă acestei legături de credinţă şi de ascultare a omului faţă de Dumnezeu. Toate celelalte activităţi se sfinţesc; mâncarea şi băutura, odihna şi munca, familia şi tot ceea ce facem în viaţă se sfinţesc dacă se temeluieşte legătura omului cu Dumnezeu. Acesta este singurul lucru care trebuie făcut; unicul necesar este acest raport, această legătură vie de credinţă şi iubire a omului faţă de Dumnezeu, ca răspuns la iubirea lui Dumnezeu faţă de om. Această legătură începe în viaţa aceasta pământească, dar ea se continuă în veşnicie. De aceea, când Sfântul Maxim Mărturisitorul a dat definiţia iubirii, a spus că iubirea este acea stare a inimii care preferă pe Dumnezeu înaintea oricărei făpturi din lumea aceasta. Deci, pe iubirea aceasta faţă de Dumnezeu din tot cugetul şi din tot sufletul se zideşte şi iubirea faţă de familie, faţă de patrie, faţă de prieteni, faţă de rude, faţă de apropiaţi şi toate se sfinţesc din legătura omului cu Cel Unul Sfânt“, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că slava Mântuitorului de la Schimbarea la Faţă se împărtăşeşte sfinţilor, iar cei mai apropiaţi sfinţi ai Domnului se împărtăşesc de mai multă slavă, mai multă lumină veşnică. „Maica Domnului este fiinţa umană preasfântă, preacurată, preabinecuvântată, care se împărtăşeşte cel mai mult din harul, din lumina şi slava lui Hristos. Pentru că din ea S-a născut ca om Hristos, Fiul veşnic al lui Dumnezeu. Sărbătoarea aceasta a fost fixată în luna august pentru ca să ne arate Taina Bisericii care ne trece sau ne mută din lumea aceasta trecătoare în Împărăţia cerurilor cea netrecătoare. Ea ne mută de la viaţa omenească, trecătoare, plină adesea de necazuri, de ispite şi de supărări, la viaţa cea netrecătoare, la bucuria, fericirea şi lumina Preasfintei Treimi.
Mutarea Maicii Domnului la ceruri este o icoană a mutării, a mutaţiei existenţiale a celor care cred în Hristos şi trec de la viaţa pământească la viaţa cerească. Sărbătoarea este numită adormire, nu moarte, pentru că Hristos Domnul a binevoit ca trupul din care S-a născut El să nu fie dat stricăciunii. Astfel, Maica Domnului moare, dar nu rămâne în moarte, ci după trei zile a fost ridicată în mod tainic şi cu trupul la cer, în templul cel nefăcut de mână omenească din ceruri. Fiul a arătat iubire faţă de ea şi cinstire prin însuşi faptul că nu a lăsat trupul ei să fie cuprins de stricăciune şi nici să rămână în moarte. Fiul, Care S-a născut din ea, deşi a trecut prin moarte, a biruit moartea prin Înviere şi S-a înălţat întru slavă la ceruri ca să ne dăruiască nouă viaţă veşnică; şi Cel care S-a născut din Fecioara Maria, Biruitorul morţii, Cel care nu a cunoscut stricăciunea şi S-a ridicat întru slavă, o ridică pe ea şi o mută din mormânt în ceruri. De aceea, Sfântul Ioan Damaschin spune că Maica Domnului, ca fiică a lui Adam cel vechi, prin ascultare faţă de o rânduială a Legiuitorului, a asumat urmarea vinei, a greşelii protopărinţilor Adam şi Eva şi a trecut prin moarte. Ea a împărtăşit aceeaşi stare pe care o au toţi oamenii trecând prin moarte, pentru că o consecinţă primordială a păcatului a fost moartea. Dar ea nu a rămas în moarte, ci a fost dusă la Viaţă, fiind Maica Vieţii. După cum Fiul lui Dumnezeu nu i-a stricat fecioria când S-a născut, tot aşa, nu lasă ca trupul ei să fie atins de stricăciune în mormânt, ci o mută la viaţa cea veşnică, fiind Maica Vieţii, deoarece Izvorul vieţii, Dumnezeu Fiul, S-a născut din ea ca om“, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învăţătură ţinut ieri.
Să înflorim în grădina Maicii Domnului
Totodată, Preafericirea Sa a arătat că România este o ţară binecuvântată, fiind considerată o grădină a Născătoarei de Dumnezeu. „Maica Domnului este ocrotitoarea României. După Sfântul Munte Athos, Maica Domnului consideră că ţara noastră este o grădină a ei. Să ne ajute Dumnezeu ca în această grădină a Maicii Domnului noi să înflorim şi să creştem ca lumini ale credinţei, iubirii şi speranţei şi ca lumini şi culori ale iubirii milostive a lui Hristos faţă de poporul român binecredincios“, a mai arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit obştii monahale mai multe cărţi apărute la editurile Patriarhiei Române, iar credincioşilor le-a oferit iconiţe ale Adormirii Maicii Domnului. La rândul ei, maica stareţă Lucia Roşu a oferit Patriarhului României o icoană a Sfântului Prooroc Daniel, iar Înaltpreasfinţitului Petru, Mitropolitul Basarabiei, o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, IPS Mitropolit Petru a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel pentru invitaţia de a participa la hramul mănăstirii de la malul mării şi şi-a exprimat bucuria de a sluji la frumoasa mănăstire a Maicii Domnului de la Techirghiol.