Hram în cartierul clujean „Bună Ziua“

Un articol de: Alexandra Andereș - 13 Noiembrie 2014

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina a adunat mulţimi de credincioşi în biserica de lemn din parohia înfiinţată într-unul dintre cele mai noi cartiere din Cluj-Napoca. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica de lemn ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Mina, din cartierul clujean „Bună Ziua“, a fost neîncăpătoare la sărbătoarea hramului din acest an, când credincioşii au avut bucuria duhovnicească de a-l primi pe IPS Mitropolit Andrei, venit să binecuvinteze comunitatea parohială înfiinţată cu doar câţiva ani în urmă. Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, iar în cadrul slujbei, a fost oficiată şi o hirotonie de preot.

După citirea Evangheliei rânduite la Sfânta Liturghie de la sărbătoarea Sfântului Mina, IPS Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre viaţa marelui sfântul, ocrotitorul credincioşilor din parohia clujeană. Oamenii sunt chemaţi să lupte cu păcatul până la moarte, asemenea sfinţilor mucenici, între care se numără şi Sfântul Mare Mucenic Mina, a subliniat ierarhul. „Sfântul Mina s-a luptat cu preţul vieţii sale şi L-a mărturisit pe Domnul Iisus Hristos. Noi, cu viaţa noastră creştinească, care ar trebui să fie frumoasă şi plină de virtuţi, trebuie să-L mărturisim pe Hristos Dumnezeu şi în acelaşi timp să ne luptăm până la sânge împotriva răului, împotriva păcatului, ori de unde ar veni el“, a spus Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei.

Familia parohială

Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina“  din cartierul „Bună Ziua“ a fost ridicată în 2009, în vederea oficierii slujbelor religioase pentru credincioşii din zonă. Credincioşii din comunitate s-au legat sufleteşte de acest locaş de închinare atât de necesar în această parte a oraşului şi participă în număr mare la sfintele slujbe şi la celelalte activităţi parohiale.

În urmă cu doi ani, chiar în ziua hramului, s-a aşezat piatra de temelie pentru un nou locaş de cult al parohiei, mult mai încăpător pentru credincioşii care participă în număr mare la slujbele oficiate în comunitate. „În jurul frumosului edificiu, credincioşii din zonă se adună la sfintele slujbe. Se conturează o comunitate ca o familie, pentru a participa la slujbe şi la alte activităţi ce se desfăşoară aici. Este îmbucurător să vezi familii tinere împreună cu copii lor în curtea bisericii, cadre universitare care cântă la sfintele slujbe, căutând pacea şi liniştea într-o societate tot mai agitată şi secularizată“, a spus părintele paroh Dumitru Bărbos.