Hram la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 23 Aprilie 2023

Praznicul Izvorului Tămăduirii a adunat și în acest an mulțimi de credincioși din satele transilvănene și pelerini din alte părți ale țării la hramul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, istoricul așezământ monahal de la poalele Munților Făgăraș.

Programul liturgic din ziua hramului a cuprins slujba de sfințire a apei la fântâna din incinta mănăstirii, urmată de Sfânta Liturghie și slujba Sfântului Maslu, săvârșite la Altarul de vară al așezământului monahal.

Soborul slujitor a fost sub protia Înaltprea­sfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat Preasfințitul Părinte Ilarion Făgără­șanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” al Operei Brașov.

Credincioșii prezenți au ascultat cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu, care a vorbit despre sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și despre ocrotirea Maicii Domnului pentru cei care o cinstesc, această ocrotire simțindu-se din plin în istoria mănăstirii făgărășene.

„Mănăstirea aceasta are o tradiție istorică binecuvântată. Atunci când a fost dărâmată a rămas aici izvorul ocrotit de Maica Domnului și la acest izvor veneau credincioși din împrejurimi și se rugau acolo, pentru că biserica era mutilată, turla era dărâmată de tunul lui Bukow. A rânduit Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, ca acest loc să fie binecuvântat în continuare, să se dezvolte și să ne ofere nouă tot ceea ce avem nevoie mai presus de toate”, a spus ierarhul.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna” primarului comunei Sâmbăta de Sus, Nicolae Morariu, inspectorului școlar general al județului Brașov, prof. Ovidiu Florin Tripșa, și directorului Școlii Gimnaziale din localitate, prof. Adina Moldovan.