Hram la Mănăstirea Pelişor, judeţul Sibiu
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Pelişor, judeţul Sibiu, şi-a sărbătorit hramul, Sfânta Liturghie fiind săvârșită luni, 20 iulie, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Obştea mănăstirii şi pelerinii prezenți la sărbătoare au primit binecuvântarea ierarhului, care a liturghisit la Altarul de vară al aşezământului monahal. Mănăstirea a fost ridicată lângă satul Pelişor în urmă cu câţiva ani, iar de atunci a devenit un important centru spiritual în Podişul Târnavelor, unde an de an pelerini din zonă, dar şi din alte părţi poposesc aici pentru a se ruga şi pentru a participa la slujbele religioase.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre principalele minuni făcute de Sfântul Proroc Ilie şi a evidenţiat rolul pe care îl au sfinții în viața credincioșilor.
„Sfântul Proroc Ilie aduce ploaie când este secetă şi iată că astăzi ne-a dat şi soare, pentru că proba rezistenţei noastre, a credinţei noastre, a reuşit. Sfinţii Bisericii noastre nu sunt altceva decât rugătorii cei mai apropiaţi de Mântuitorul Iisus Hristos şi cei mai apropiaţi de noi. Cea mai mare mijlocitoare pentru noi este Maica Preacurată, şi apoi ceilalţi sfinţi, care ne dau nouă încrederea că este posibilă obţinerea sfinţeniei încă din viaţa aceasta, că între noi pot să existe oameni atât de puternici în credinţă şi în rugăciunea lor şi sunt pregătiţi pentru drumul acesta al desăvârşirii. În rugăciunea pe care o facem către sfinţi, noi avem certitudinea că, trăind ei viaţa pe pământ aşa cum o trăim noi, rugăciunea pe care o transmit către Dumnezeu este atât de puternică, încât ei mijlocesc pentru noi. Nu ne pot mântui sfinţii, doar Dumnezeu mântuieşte, dar ei mijlocesc pentru noi”, a subliniat ierarhul.
La final, starețul Porfirie Mihai şi pr. Teodor Popa, duhovnicul Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din Nocrich, judeţul Sibiu, au fost hirotesiți protosingheli.
Aşezământul monahal de la Pelişor a fost înfiinţat în 2005, cu sprijinul familiei de oieri Piloiu. În prezent se construieşte o biserică nouă, de zid, care va oferi un spaţiu generos pentru pelerinii veniţi să participe la sfintele slujbe.