Hram la parohia Sasca Mică - Suceava
Aproape de Târgul Fălticenilor, în satul Sasca Mică, credincioşii ortodocşi şi-au sărbătorit vineri, 30 august, ocrotitorul bisericii parohiale, pe Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului. La slujba hramului au participat şi numeroase persoane cu dizabilităţi, de la spitalul din localitate.
Manifestările dedicate hramului Bisericii din Sasca Mică au început joi seara, cu slujba Vecerniei, ce a fost oficiată de un sobor de preoţi. În cadrul slujbei, părintele Ioan Guşă, de la parohia Baia III, a rostit un cuvânt de învăţătură şi a adus spre închinare, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen, o raclă cu veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.
Vineri, 30 august, s-a săvârşit Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie, în cinstea Sfântului Ierarh Alexandru, ocrotitorul spiritual al parohiei, după care s-a oficiat parastasul pentru ctitorii şi strămoşii satului. La final, pr. paroh Daniel Bălan a mulţumit tuturor celor prezenţi, pentru că au găsit timp să vină şi să se roage în comuniune, sub patronajul şi ocrotirea Sfântului Ierarh Alexandru, un model de slujire pentru sacerdoţii altarului, dar şi un model de apărare a dreptei credinţe. La eveniment au participat şi autorităţile locale, în frunte cu domnul Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, care este şi principalul binefăcător al procesului de restaurare a bisericii din Sasca Mică.
La final, toţi cei prezenţi au participat la o agapă binecuvântată, oferită de enoriaşii parohiei.
Biserica din Sasca Mică a fost construită pe moşia familiei Sturza şi datează din anul 1852. Astăzi, prin strădania părintelui Daniel Bălan şi a unor binefăcători, lăcaşul de cult se află într-un amplu proces de reabilitare. Pe teritoriul parohiei se află unul dintre cele mai dezvoltate spitale pentru persoanele cu dizabilităţi, părintele Daniel Bălan oferind asistenţă pastorală şi acestor persoane, greu încercate. (Constantin Cristian Andron)