Hram la Parohia „Sfântul Spiridon” din orașul Galaţi
Parohia gălăţeană care‑l are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Spiridon s‑a aflat marți, 12 decembrie, în zi de sărbătoare. Credincioși din comununitate și pelerini din alte zone au cinstit icoana istorică a sfântului aflată în patrimoniul parohiei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Între credincioşii prezenţi la slujbă s‑au aflat oameni de cultură, profesori şi studenţi, dar şi 25 de vârstnici nevoiaşi şi cei 70 de copii de la Centrul de zi al parohiei, care au dat răspunsurile la strană.
În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Casian a vorbit despre viaţa Sfântului Spiridon şi despre programele liturgice, educaţionale şi social‑filantropice de la această parohie, desfăşurate cu multă implicare şi dragoste pentru mulţi semeni nevoiaşi, tineri şi vârsnici. De asemenea, ierarhul locului a amintit şi de ctitorii vrednici ai acestei biserici, trecuţi la cele veşnice.
În continuare, copiii acestui centru social au prezentat un program de colinde tradiţionale româneşti şi poezii despre Naşterea Domnului.
Toţi copiii prezenţi la hram au primit daruri ce au constat în dulciuri, fructe, iconiţe şi cărţi de zidire sufletească, în capela din cadrul Centrului de zi pentru copii al parohiei. Evenimentul s‑a încheiat cu o slujbă de mulţumire şi o agapă pentru vârstnici, un parastas pentru ctitorii bisericii trecuţi la cele veşnice, după care mulţi credincioşi au continuat să se închine la icoana Sfântului Spiridon, aşezată lângă Altarul de vară.
În contextul sărbătoririi ocrotitorului spiritual, în zilele premergătoare hramului, parohia a organizat mai multe activităţi filantropice pentru 100 de copii nevoiaşi, 20 de familii cu posibilităţi materiale reduse şi pentru cei 160 de bătrâni singuri din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfântul Spiridon” din Galaţi.
Între multiplele activităţi desfăşurate cu cei 70 de copii ai Centrului social parohial se numără şi cele organizate în cadrul unor ateliere de creaţie, cu sprijinul unor profesori voluntari, în care copiii reuşesc să realizeze icoane pe lemn şi sticlă, obiecte artizanale, felicitări şi alte lucruri specifice vârstei lor.