Hram la Schitul „Sf. Ioan Iacob“ din Urecheni

Data: 07 August 2013
Ziua de 5 august, când Biserica noastră l-a pomenit pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, a reprezentat pentru comunitatea ortodoxă din comuna Urecheni, Protopopiatul Târgu Neamţ, un moment deosebit, întrucât s-a sărbătorit  hramul aşezământului mănăstiresc din localitate. 
 
Şi în acest an, programul liturgic dedicat hramului a început la Schitul Urecheni din ziua precedentă sărbătorii, oficiindu-se seara Vecernia şi Privegherea în cinstea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul - patronul şi ocrotitorul lăcaşului monahal. 
 
Luni, 5 august, în ziua cinstirii Sfântului, obştea schitului s-a bucurat de prezenţa a numeroşi pelerini, ce au participat la slujba Acatistului şi la Sfânta Liturghie săvârşite de un sobor de preoţi, în frunte cu ierom. Chesarie Niculiţă, egumenul schitului. În cadrul Liturghiei s-au împărtăşit credincioşi şi copii cu Sfintele Taine, s-a rostit un cuvânt de învăţătură în care s-a reliefat viaţa şi activitatea Cuviosului prăznuit, iar spre finalul slujbei, câţiva copii au rostit poezii de-ale Sfântului Ioan Iacob. 
 
La final, ieromonahul Chesarie Niculiţă a mulţumit pentru osteneală celor ce au participat la sărbătoarea schitului de la Urecheni, rostind şi un cuvânt de învăţătură, în care a făcut o paralelă între viaţa Sfântului Ioan Iacob şi viaţa părintelui Justin Pârvu, evidenţiind iubirea celor doi pentru ţara şi neamul românesc, dar şi râvna lor pentru dorul de Dumnezeu. 
 
La eveniment au fost prezente şi autorităţile locale, dar şi mulţi fii duhovniceşti ai părintelui egumen Chesarie, care, datorită zelului său misionar, a fost ales ca părinte duhovnicesc de foarte mulţi tineri.
 
Schitul „Sf. Ioan Iacob Hozevitul“, în curs de dezvoltare duhovnicească şi gospodărească, este un nou reper pentru localitatea Urecheni, mai ales din punct de vedere interconfesional, având în vedere numărul ridicat de sectari din localitate. Obştea mică a schitului este condusă de ieromonahul Chesarie Niculiţă, ucenic al vrednicului de pomenire arhimandrit Justin Pârvu, care a fost şi ctitorul principal al ansamblului monahal. (Constantin Cristian Andron)