Hram luminos la Facultatea de Teologie din Bucureşti
Sâmbătă, 30 ianuarie, la toate instituţiile teologice ortodoxe din întreaga ţară au fost organizate diferite manifestări religios-culturale pentru prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic. La evenimentele festive organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București a fost prezent şi Patriarhul României.
În Capitală, în ziua de sărbătorire a ocrotitorilor instituţiei teologice ortodoxe, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru profesorii şi studenţii teologi trecuți la Domnul au fost săvârşite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi profesori de la instituţia de învăţământ teologic ortodox. Potrivit tradiţiei, un cuvânt despre semnificaţia sărbătorii a fost rostit de un tânăr student teolog din anul 4, de la Teologie Pastorală, anul acesta fiind Teodor Basica.
Evenimentele au continuat în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, cu un scurt recital de cântece religioase şi patriotice, susţinut de corul facultății. Invitat special a fost artistul Grigore Leşe, „ambasadorul cântărilor tradiţionale şi luminătorul profunzimilor şi tradiţiilor româneşti foarte vechi”, cum l-a numit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prezent la evenimentele festive din aula facultăţii.
Cu acest prilej, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală, a prezentat Anuarul Facultăţii pe anul 2015, ediţia a 15-a, iar apoi a mulţumit Patriarhului României şi rectorului Mircea Dumitru, al Universităţii din Bucureşti, pentru sprijinirea lucrărilor de înnoire a facultăţii, instituție care a trecut în cel de-al 135-lea an de existenţă.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că această ediţie a Anuarului este de folos în misiunea parohiilor, întrucât conţine numeroase articole şi studii despre educaţia tinerilor. „Este o mare bucurie că a fost lansat şi acest anuar. Conține foarte multe articole şi studii despre educaţia tinerilor, încât trebuie recomandat şi parohiilor noastre, pentru că sunt multe lucruri deosebit de importante pentru educaţia tinerilor, ca urmare a cooperării între Familie, Şcoală şi Biserică”.
De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, subliniind importanţa îmbinării evlaviei cu ştiinţa, a credinţei cu cultura. „În 1936, la primul congres al şcolilor teologice, s-a hotărât ca Sfinţii Trei Ierarhi, modele de învăţători şi dascăli ai credinţei şi ai vieţii creştine, să devină ocrotitorii sau patronii spirituali ai tuturor şcolilor de teologie ortodoxă. Motivaţia principală a fost aceasta: sunt un model de ierarhi misionari care îmbină credinţa şi cultura. Pentru a face accesibilă credinţa, ei au folosit în mod selectiv ceea ce a fost bun din cultura vremii lor. Această sărbătoare a Sfinţilor Trei Ierarhi nu a existat până în secolul al XI-lea şi este instituită ca urmare a unei vedenii, a unui vis, a unei comunicări cereşti. Este o sărbătoare instituită la cererea şi porunca Sfinţilor Trei Ierarhi înşişi, ceea ce nu se întâmplă adesea ca sfinţii să spună din ceruri când şi cum să organizeze o sărbătoare, dar aceasta a fost necesară pentru a restabili comuniunea eclesială. S-a instituit pentru ca în viaţa Bisericii creştine să nu mai existe grupuri de preferinţă. Sărbătoarea de astăzi ne învaţă să nu ne luăm la întrecere, lăudând până la ceartă mentorii şi profesorii preferaţi, în loc să ne preocupăm de cercetare. Această sărbătoare ne învaţă că toţi oamenii sunt valoroşi pentru Biserica întreagă. Tendinţa lumească de a forma partide, grupuri în jurul unor personalităţi şi de a gândi în contradictoriu şi nu în comuniune este corectată prin însăşi sărbătoarea de astăzi. De aceea, este necesar să-i învăţăm pe studenţi să gândească în respect reciproc şi complementaritate că un profesor nu este mare dacă denigrează pe ceilalţi, ci este mare când găseşte la altul virtuţi complementare. Aceasta este esenţa sărbătorii de astăzi, să vezi întotdeauna că celălalt are ceva mai bun”, a explicat Preafericirea Sa.
În semn de binecuvântare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit Decanatului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” trei medalii care au imprimate chipurile Sfinţilor Trei Ierarhi.