Începutul sărbătorii Sfântului Spiridon la Catedrala Mitropolitană din Bucureşti

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 11 Decembrie 2020

Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, unul dintre cei mai cunoscuţi ierarhi participanţi la Primul Sinod Ecumenic, este sărbătorit de creştinătatea ortodoxă la 12 decembrie. Acest sfânt ierarh vieţuitor în veacul al 4-lea este ocrotitorul Catedralei Mitropolitane "Sfântul Spiridon"-Nou din Bucureşti. Cinstirea sa în sfântul locaş din apropierea Pieței Unirii a început în ajun, prin săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia şi a Utreniei de către un sobor de slujitori, sub protia părintelui Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.

Catedrala Mitropolitană din Bucureşti îşi serbează în fiecare an, la 12 decembrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Acest paraclis patriarhal aşezat sub ocrotirea marelui ierarh este binecuvântat şi de prezenţa unui fragment din cinstitele sale moaşte, care a fost purtat în seara de ajun într-o scurtă procesiune şi aşezat spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea locaşului de cult.

În continuare, a fost săvârşită slujba Vecerniei unită cu Litia şi Utrenia de către un soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de părintele Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal. La sfârşit, părintele vicar patriarhal a mulţumit părinţilor coslujitori şi cântăreților de la strană, precum şi credincioşilor pentru participarea la sfintele slujbe. De asemenea, părintele a mai anunţat şi ieşirea de sub tipar a două lucrări referitoare la sfântul ocrotitor, anume broşura „Minunile de azi ale Sfântului Spiridon”, în paginile căreia sunt adunate mărturii ale închinătorilor şi pelerinilor care au primit ajutor de la Episcopul Trimitundei, respectiv „Monografia Catedralei Sfântul Spiridon – Nou din Bucureşti”, apărută prin strădania părintelui diacon Vlad-Iulian Roşu, care prezintă în cele 160 de pagini istoria sfântului locaş, inclusiv ultimele lucrări de restaurare şi înfrumuseţare, care au culminat cu resfinţirea din vara anului trecut.

La sfintele slujbe, credincioşii au respectat regulile sanitare de prevenție a infectării cu noul coronavirus.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijaţi de arhidiaconul Mihai Bucă.