Hram și resfințire de paraclis la Mănăstirea Pătrăuți
Praznicul Înălțării Sfintei Cruci a fost sărbătorit în mod deosebit marți, 14 septembrie 2021, la Mănăstirea Pătrăuți, Protopopiatul Suceava I. La 200 de ani de la închiderea mănăstirii de către Imperiul Austriac a fost sărbătorit pentru prima dată hramul bisericii-monument UNESCO, prilej cu care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost prezent în mijlocul monahiilor și al credincioșilor din localitatea Pătrăuți. Cu această ocazie, a fost resfințit paraclisul din lemn al mănăstirii, lăcaș de cult care se află sub ocrotirea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.
Ierarhul a pecetluit masa Sfântului Altar și a binecuvântat interiorul și exteriorul bisericii prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, ca urmare a lucrărilor de restaurare, respectiv de sablare exterioară a Paraclisului „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, lăcuire exterioară, modificare a dimensiunilor Sfintei Mese și îmbrăcare a ei în marmură, precum și de împodobire interioară cu cincizeci și unu de icoane de dimensiuni mari.
În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la un Altar special amenajat în apropierea bisericii mari a mănăstirii.
După citirea pasajului evanghelic, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat faptul că cinstirea Sfintei Cruci înseamnă mai mult decât rememorarea, retrăirea Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos: „Crucea este nu doar semnul jertfei, nu doar semnul umilinței, nu doar ceea ce ar fi înțeles oamenii care nu L-au cunoscut și nu Îl cunosc pe Dumnezeu, ci Crucea este semn de biruință”.
Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre biruința Sfintei Cruci și despre Iisus Cel răstignit și biruitor, concepte și trăiri tot mai greu de înțeles în societatea actuală.
La momentul rânduit, ieromonahul Nicolae Radu a fost hirotesit protosinghel, iar ierodiaconul Gavril Dincă a fost hirotesit întru arhidiacon, pe seama Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Mănăstirea Pătrăuți, cel mai vechi lăcaș de cult păstrat în forma iniţială gândită de ctitorul său, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, a fost redeschisă la începutul acestui an.