Hramul Bisericii Apărătorii Patriei 1 din Capitală

Un articol de: Cristian Constantin Bostan - 23 Septembrie 2012

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat sâmbătă, 22 septembrie, în mijlocul credincioşior din Parohia Apărătorii Patriei 1 din Protoieria III Capitală, care şi-au sărbătorit cu mare bucurie ocrotitorul, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Brazi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită afară, pe o scenă special amenajată, iar toţi trecătorii au avut prilejul de a ajunge la moaştele sfântului, scoase spre închinare într-un baldachin, în curtea bisericii.

Enoriaşii s-au arătat extrem de bucuroşi de a-l primi în sânul parohiei lor pe Întâistătătorul Bisericii noastre, întâmpinându-l, după obiceiul strămoşesc, cu pâine şi sare la poarta bisericii. Preafericitul Părinte Daniel, la sfârşitul slujbei, le-a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură în care a amintit viaţa şi activitatea marelui sfânt român, evidenţiind faptul că sfinţii sunt adevărate modele de urmat.

Originar din părţile Vrancei, Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi s-a născut în prima parte a secolului al XVII-lea, dar nu se ştiu multe date despre copilăria, tinereţea şi şcolile pe care le-a urmat. A fost episcop la Rădăuţi, apoi la Roman, devenind şi mitropolit al Moldovei, ca în cele din urmă să se retragă la Schitul Brazi din judeţul Vrancea. "În anul 1694 au năvălit tătarii şi au început să jefuiască ţara. O ceată de tătari a ajuns şi la Schitul Brazi şi i-au cerut Sfântului Teodosie să spună unde se află odoarele bisericii şi averea, iar el nu a vrut să spună unde se afla puţina agoniseală a Schitului Brazi, fapt pentru care i s-a tăiat capul. Noaptea, credincioşii l-au înmormântat şi aşa a sfârşit cu moarte de martir Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi. În 1842 au fost descoperite în mod minunat moaştele sale şi mutate din mormânt într-o raclă la Mănăstirea Brazi, unde se află şi astăzi. Pentru viaţa sa duhovnicească şi pentru multele pătimiri pe care le-a suferit, apărând nu numai credinţa ortodoxă, ci şi pe credincioşi în faţa năvălirilor de alt neam şi de altă credinţă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2003, l-a trecut în rândul sfinţilor, iar proclamarea canonizării s-a săvârşit la Mănăstirea Brazi", a spus Preafericirea Sa.

Un nou centru social de zi pentru rromii din parohie

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe ostenitorii parohiei pentru jertfa pe care au depus-o în renovarea şi întreţinerea bisericii şi a adus în dar mai multe cărţi liturgice şi de folos duhovnicesc. Părintele Iulian Scoipan, parohul Bisericii Apărătorii Patriei 1, în semn de recunoştinţă pentru binecuvântarea şi grija purtată de Preafericirea Sa, i-a dăruit Patriarhului României un omofor cu chipul Sfântului Teodosie de la Brazi şi cu cel al Sfântului Grigorie Dascălul. Totodată, părintele paroh a făcut cunoscut faptul că vor începe în curând lucrările la un centru de zi în cadrul Parohiei Apărătorii Patriei 1, pe care o păstoreşte. "Între planurile noastre de viitor se află şi construcţia unui centru social de zi pentru numeroasa comunitatea de rromi pe care o avem aici în Apărătorii Patriei şi faţă de care ne simţim datori să îi sprijinim, începând cu alfabetizarea până la oferirea unei şanse noi în viaţă", a spus părintele paroh Iulian Scoipan.