Hramul bisericii bucureștene „Sfântul Nicolae”-Ghica
Duminică, 6 decembrie, Biserica „Sfântul Nicolae”‑Ghica, Paraclis universitar, din Capitală, și‑a serbat hramul. Credincioșii și slujitorii acestei biserici au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit și un cuvânt de învățătură.
Comunitatea credincioșilor de la Biserica „Sfântul Nicolae”‑Ghica, Paraclis universitar, în rândul cărora se află numeroși tineri din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) și din Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români (LTCOR), a fost duminică în sărbătoare. Hramul paraclisului universitar a început sâmbătă-seară prin săvârșirea slujbei Privegherii, adică a Vecerniei unite cu Litia și Utrenia sărbătorii. Cântările acestor slujbe au fost date de corul psaltic al paraclisului universitar, iar Privegherea a durat până spre orele nopții, arătând evlavia și fidelitatea acestei comunități față de sfântul ocrotitor.
Ieri s‑a făcut și pomenirea vindecării femeii gârbove, eveniment consemnat în Evanghelia de Luca 13, 10‑17. La Sfânta Liturghie a participat și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvânt de învățătură. „Prima virtute a femeii gârbove este credința ei puternică, de aceea este și numită fiica lui Avraam, cel care este considerat părintele credinței. Această femeie credincioasă n‑a considerat nicodată că boala este o scuză pentru a nu se mai întâlni cu Dumnezeu și obștea de la sinagogă, ci în fiecare sâmbătă venea cu regularitate, poate mai mult decât cei sănătoși, venea să mulțumească lui Dumnezeu că trăiește. Hristos a apreciat și smerenia ei profundă. Ea nu a cerut de la nimeni nimic, nu a cerut nici un ajutor, ci s‑a lăsat în mâinile lui Dumnezeu și și‑a purtat cu smerenie multă boala ei apăsătoare. O altă virtute mare a ei era răbdarea îndelungă. Foarte adesea, omul când devine bolnav se revoltă, cârtește împotriva lui Dumnezeu sau împotriva celor din jur care nu îl înțeleg în suferința sa, dar această femeie, de 18 ani gârbovă, nu s‑a revoltat, nu a cârtit, nu a judecat pe nimeni, nu a reproșat nimănui boala și suferința ei. De aceea, Hristos Domnul, cunoscătorul sufletelor, a chemat‑o la El și a vindecat‑o pe neașteptate”, a spus Preafericirea Sa. Deși vindecată pe neașteptate, femeia a înțeles că darul sănătății ei îi este dat de Dumnezeu Însuși, de aceea se spune că ea Îl slăvea pe Dumnezeu.
Duminică a fost prăznuit și Sfântul Nicolae, unul dintre sfinții foarte îndrăgiți de poporul român. „Sfântul Nicolae s‑a născut în a doua parte a secolului 3 și a trăit și în prima parte a secolului al 4‑lea, până la anul 345. S‑a născut în Asia Mică , în cetatea Patara. Părinții săi, Teofan și Nona, au murit de timpuriu, iar unchiul său, Nicolae, care era episcopul cetății, l‑a crescut în virtuți, în pregătirea necesară pentru a sluji Biserica, și la vârsta potrivită l‑a rânduit între clericii Bisericii și l‑a hirotonit preot. Mai târziu el a devenit Episcop în Mira Lichiei. A fost un luptător în apărarea credinței în timpul persecuțiilor împăraților păgâni romani, a fost întemnițat, dar a fost eliberat în 306”, a spus Preafericirea Sa. Sfântul Nicolae a apărat credința creștină împotriva ereziei ariene și a participat la Sinodul I Ecumenic, dar poate cele mai cunoscute fapte ale sale sunt cele de ajutorare a celor oropsiți, săraci, nedreptățiți și obidiți.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru paraclisul universitar mai multe cărți de folos liturgic și pastoral, iar credincioșilor prezenți, iconițe cu chipul Sfântului Nicolae. De asemenea, Preafericirea Sa a dăruit tinerilor de la Școala gimnazială „Sfinții Trei Ierarhi” din Capitală care au participat la Sfânta Liturghie și care au cântat colinde pachete cu dulciuri, iconițe, calendare și alte cărți și reviste pentru copii.
În încheiere, părintele Vasile Gavrilă, parohul bisericii, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh pentru prezență și binecuvântare.