Hramul bisericii comunităţii româneşti din Istanbul

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 30 Iulie 2020

Biserica ortodoxă „Sfânta Muceniţă Paraschevi”-Pikridion a comunităţii româneşti din Istanbul, Turcia, şi-a sărbătorit duminică ocrotitoarea spirituală. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Kassianos, Episcop de Arabissos, delegatul Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, înconjurat de un sobor de slujitori.

Sfânta Mare Muceniţă Paraschevi, tămăduitoarea de boli oculare, a fost cinstită duminică în mod deosebit în biserica ortodoxă a comunităţii româneşti din Istanbul, aflată sub ocrotirea sa. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Kassianos, Episcop de Arabissos, delegatul Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Anul acesta, sărbătoarea hramului bisericii româneşti a adunat mulţi credincioşi şi pelerini români, dar şi din cadrul altor comunităţi ortodoxe din metropola de pe Bosfor. Din soborul de slujitori a făcut parte și părintele paroh Sergiu Vlad.

Biserica „Sfânta Mare Muceniţă Paraschevi”-Pikridion, situată pe malul răsăritean al „Cornului de Aur”, este ctitoria Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu din anul 1692. Biserica are în patrimoniu mai multe icoane vechi, icoanele împărăteşti ale Mântuitorului, Maicii Domnului cu Pruncul, Sfântului Ioan Botezătorul şi ale hramului fiind atestate încă din perioada 1561-1577 ca fiind făcătoare de minuni şi tămăduitoare de boli. De asemenea, în biserică se păstrează, într-o raclă, un fragment din moaştele Sfintei Muceniţe Arghira, ocrotitoarea croitoreselor şi a femeilor nedreptăţite. Sfântul locaş a fost oferit parohiei românești spre slujire în anul 2004 de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, la eveniment participând și vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist al României. Cu această ocazie, parohia a primit în dar din partea familiei antrenorului român Mircea Lucescu icoana Sfinţilor Martiri Brâncoveni. 

Patriarhul Ecumenic vizitează biserica de două ori pe an, oficiind sau asistând la Sfânta Liturghie, săvârşită în limbile greacă şi română, pentru a cinsti astfel vechea comunitate bizantină şi actuala comunitate ortodoxă română.