Hramul bisericii de lemn „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” de la Mănăstirea Dobric

Un articol de: Darius Echim - 19 Octombrie 2021

În ziua prăznuirii Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, luni, 18 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de lemn din cadrul așezământului monahal.

Bisericuţa din lemn a fost construită în stil maramureșean, în anul 2000, fiind înzestrată cu iconostas și strane din stejar. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi le-a vorbit celor prezenți despre virtuțile Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. Diaconul Emanuel Sălăjan a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Sita, Protopopiatul Beclean. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi clujeni. La chinonic, interpreta de muzică populară Dana Feherdi Sălajan a cântat mai multe pricesne. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt­preasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Parastasului pentru odihna sufletului Episcopului Vasile Flueraș.

Duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Din partea mănăstirii, maica stareță Veronica Coțofană i-a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei un dicher și tricher, o bederniță și un aranjament floral.

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Alături de bisericuţa din lemn, cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, se află biserica mare din zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” care este pregătită pentru a fi pictată. În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.