Hramul bisericii închinate Sfântului Nicolae din Mahmudia
Biserica cu hramul ,,Aducerea moaștelor Sfântul Nicolae”, sau ,,Sfântul Nicolae de vară”, cum este cunoscut de credincioși, din localitatea Mahmudia, şi-a cinstit pe data de 9 mai 2022 ocrotitorul spiritual.
Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și de credincioșii din localitate.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Nicolae, dar și despre importanța sărbătorii de luni, Aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Myra (azi Demre, Turcia) pentru întreaga lume creștină. Totodată Preasfinția Sa a amintit și despre semnificația zilei de 9 Mai, pentru România și Europa. La 9 mai 1877 s-a proclamat Independența de Stat a României față de Imperiul Otoman, și tot de la 9 mai, dar 1945, se sărbătorește Ziua Europei, o sărbătoare anuală a păcii și unității.
În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni de sănătate și pace, în țară și în lume, iar la finalul Sfintei Liturghii, la troița din centrul localității s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii și eroii satului din cele două războaie mondiale.
Un eveniment cu totul deosebit, care a încununat frumusețea sărbătorii religioase și ziua localității, a fost și binecuvântarea noului baldachin depus în biserică, ce adăpostește un omofor și alte relicve ale Sfântului Nicolae aduse de la Bari. Mahmudia, străvechea așezare Salsovia, se găsește situată pe brațul Sfântul Gheorghe al Dunării, informațiile istorice consemnând existența unei modeste biserici din pari, nuiele şi vălătuci de pământ încă din ultima parte a dominației otomane asupra Dobrogei, între anii 1863 şi 1867.
Actuala biserică a fost construită în perioada 1970-1973, cu osteneala enoriașilor și sub coordonarea preotului Gheorghe Ciocănel, protoiereu de Tulcea.