Hramul bisericii monument istoric de la Feleacu
În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, luni, 14 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Troiță” de la Feleacu, județul Cluj, cu prilejul hramului bisericii monument istoric, ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare.
În biserica nouă a așezământului monahal, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Urmarea lui Hristos”, în cadrul căruia, pornind de la versetul scripturistic: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), a subliniat virtuțile acesteia, fiind un exemplu absolut de urmare a lui Hristos, după cum reiese chiar din troparul sărbătorii: „Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău”.
Ierarhul a mai spus că, pentru a-L urma pe Hristos, asemenea Sfintei Parascheva, trebuie să urcăm pe cele șapte trepte ale despătimirii omului: credința, frica de Dumnezeu, pocăința, înfrânarea, răbdarea, nădejdea și nepătimirea.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Feleacu, dirijat de Viorica Chertes. La finalul slujbei, părintele stareț Alexandru Ghenț, care este și parohul comunității din Feleacu, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar din partea comunității parohiale i-a oferit o icoană cu Sfânta Mahramă a Domnului Iisus Hristos.
La slujbă au participat oficialități locale, numeroși credincioși și un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Ștefan Micle” din Feleacu.
Mănăstirea de la Feleacu datează, potrivit cercetărilor istorice, din anul 1581. Așezământul monahal a funcționat până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când autoritățile habsburgice au decis desființarea lui. Biserica monument istoric „Sfânta Cuvioasă Parascheva” este o ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, construită în jurul anului 1488, în timpul păstoririi Arhiepiscopului Daniil.