Hramul Bisericii „Sfânta Vineri“
Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva a reprezentat un motiv de sărbătoare deosebită pentru credincioşii Parohiei "Sfânta Vineri" din cartierul bucureştean Drumul Taberei, care şi-a sărbătorit hramul. Sute de credincioşi care au evlavie faţă de Sfânta Parascheva au venit ieri aici, pentru a aduce sfintei cinstea cuvenită.
Cu ocazia praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi la eveniment. Mulţi au cunoscut ajutorul Cuvioasei şi tocmai de aceea oamenii s-au adunat în număr atât de mare. Printre credincioşi s-a aflat şi un grup de 40 de elevi cu flori în mână de la Liceul Ortodox "Sfântul Antim Ivireanul" din Bucureşti.
"Ziua de 14 octombrie este una dintre cele mai mari sărbători ale poporului român, pentru că în această zi e sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea numită în acatistul său "mult folositoare". Nu există altă sfântă în calendarul nostru bisericesc care să se bucure de o cinstire atât de mare precum Sfânta Parascheva, în afară de Maica Domnului", a evidenţiat Preasfinţitul Varsanufie la începutul cuvântului său de învăţătură.
Moaştele ei fac multe minuni şi vindecări până şi în zilele noastre în cetatea Iaşilor, care devine, pentru o zi, capitala întregii ţări. Sunt consemnate în cărţile bisericeşti o mulţime de minuni. "În anul 1888, când Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi se afla în restaurare, moaştele erau aşezate într-un paraclis de lângă biserică şi de la un sfeşnic a luat foc catafalcul pe care erau aşezate sfintele moaşte. Au ars catafalcul şi racla de argint, dar lemnul şi sfintele moaşte au rămas neatinse, deşi au stat multă vreme în mijlocul jarului încins. Această raclă a rămas mărturie şi poate fi văzută până azi", a amintit Preasfinţitul Varsanufie.
Dovada că sfânta încă săvârşeşte minuni
Mulţi consideră că asta e o minune a Sfintei Cuvioase Parascheva. Deşi traversăm nişte vremuri tulburi, în cinci ani s-a ridicat poate cea mai frumoasă catedrală din ţară închinată sfintei. La temelia lăcaşului s-a pus o cărămidă din fosta Biserică "Sfânta Vineri", care se afla în apropierea Pieţei Unirii, dărâmată de regimul comunist.
"Pentru noi, hramul bisericii este cea mai mare sărbătoare, mai ales că Sfânta Cuvioasă Parascheva este atât de cunoscută şi de cinstită în ţara noastră şi în întreaga Peninsulă Balcanică. Ea este cea care a construit catedrala pe care o vedem, pentru că ridicarea ei a durat doar cinci ani, fiind prima biserică sfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Bucureşti, ca patriarh, iar sfânta continuă să facă minuni. Iată, exact acum un an am pus piatra de temelie a unei capele în curtea bisericii şi astăzi o vedem ridicată. Pentru sărbătoarea hramului ne-am pregătit ca orice gospodar care îşi aşteaptă musafiri. Foarte mulţi credincioşi care nu pot ajunge la Iaşi vin la biserica noastră şi se închină la veşmântul care a acoperit trupul cuvioasei, primit în dar de la Preafericitul Daniel, pe când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pentru a se bucura de binecuvântarea sfintei. De asemenea, am pregătit 1.600 de pachete pentru credincioşi, la care ne-a ajutat şi Primăria sectorului 6", a explicat părintele Nicolae Burlan, parohul bisericii.